Bruschetta – grzanki z salsą pomidorową

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email
  • Wykop
  • NK
  • Delicious
  • Blip
  • RSS

Bruschetta – ten kto wymyślił te grzankiZupa krem z porów. Czytaj więcej ... » powinien dostać nobla, czy coś w tym stylu ;-). Są absolutnie przepyszne i idealne na letnie kolacje. Salsa pomidorowaZupa krem z pomidorów. Czytaj więcej ... », teraz smakuje najlepiej, kiedy pomidoryGulasz po węgiersku z kluskami śląskimi. Czytaj więcej ... » są słodkie i dojrzałe. Krzyś wynalazł w Lidlu te fantastyczne wielkie kromki chleba pszennego specjalnie do tego celu. Ale wielokrotnie wykorzystywałam bagietkę lub inne pieczywoPasta z kurczaka do pieczywa. Czytaj więcej ... ». Salsa nie musi koniecznie składać się ze składników które podam. Można kombinować i dorzucać inne warzywa, te które lubimy do tego troszkę oliwy, octu balsamicznego i ziół, i gotowe. Prosta w przygotowaniu i przepyszna ! Mam nadzieję, że zdjęcia zachęcą Was do przygotowania ! Polecam !

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Składniki: ( ilość składników należy dostosować do potrzeb )

MASŁO CZOSNKOWO -ZIOŁOWE

SALSA POMIDOROWA

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Koperek, pietruszkę i szczypiorek dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie bardzo drobno siekamy, wrzucamy do masła, dodajemy starty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Jeżeli używamy bułek lub bagietki, należy je pokroić najlepiej na kromeczki ( w miarę duże aby salsa którą położymy na wierzch nie spadała ). W następnej kolejności smarujemy pieczywo masłem czosnkowo – ziołowym i kładziemy na blaszkę lub ruszt ( można również opiec je na grillu ). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, czekamy aż zrobią się chrupkie i rumiane.

Oliwki i mozzarellę odsączamy z zalewy. Pomidory i ser kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki, a cebulę w piórka. Bazylię siekamy, niezbyt drobno. Wrzucamy wszystko do miski i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ziołami prowansalskimi. Następnie wlewamy oliwę i odrobinę octu balsamicznego. Dokładnie mieszamy.

Kiedy pieczywo jest już gotowe wyjmujemy je z piekarnika i układamy na desce. Kiedy jest jeszcze ciepłe, kładziemy na nie salsę. Jeżeli trzeba kroimy na mniejsze kawałki.

Palce lizać ! :-)

Smacznego !

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email
  • Wykop
  • NK
  • Delicious
  • Blip
  • RSS

Lubisz to?

Obserwuj blog iCook & Look na Bloglovin
Skomentuj

Dodaj komentarz

Dziękuję za pozostawione komentarze. Wszelkie spostrzeżenia, sugestie dotyczące przepisów są bardzo mile widziane.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge