Archiwa kategorii: Ciasteczka



Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym to ciekawe połączenie, które bardzo mnie zaskoczyło. Nie są bardzo słodkie, wyczuwalny jest delikatny słonawy posmak. Dodatkowo wzbogaciłam je uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasteczka są kruche i delikatne – pyszne ! Polecam wszystkim, którym znudziły się tradycyjne ciastka. Na pewno Was zaskoczą ;-) !

 

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka

 

Składniki ( na około 40 ciastek ):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( jeśli nie macie możecie zastąpić go pastą waniliową lub cukrem z prawdziwą wanilią ale nie używajcie aromatu waniliowego )
  • 113 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru demerara
  • 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego
  • 1 duże jajko
  • 100 g orzeszków ziemnych niesolonych

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

 

Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni, aż będą złociste. Następnie drobno siekamy.

 

Przygotowujemy sobie dwie miski, do jednej przesiewamy mąkę wraz z sodą i dodajemy sól. W drugiej misce ucieramy mikserem masło razem z cukrem, aż stanie się puszyste, następnie dodajemy jajko i ponownie ucieramy. Kiedy się połączą dodajemy masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Ucieramy, aż masa będzie jednolita. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy stopniowo mąkę, później posiekane orzechy. Jeśli mikser nie daje rady użyjcie do wmieszania orzeszków drewnianej łyżki.

 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kulki, troszkę większe niż orzech włoski, kładziemy na papierze i przygniatamy widelcem, tworząc wzorek.

 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 12 minut, ciasteczka są gotowe kiedy lekko się zarumienią. Nie zdejmujmy ich od razu z blaszki bo się rozpadną, w miarę stygnięcia staną się kruche.

 

Smacznego !

 

Skomentuj