Danie chińskie z makaronem

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email
  • Wykop
  • NK
  • Delicious
  • Blip
  • RSS

To danie chińskie z makaronem dość często gości na stole u mnie w domu. Wszyscy bardzo lubimy tą kuchnię, a moja mama szczególnie. Jest to potrawa z serii stir fry, czyli smaży się ją bardzo szybko, na dużym ogniu, tak by warzywa pozostały jędrne. Proces smażenia przebiega bardzo sprawnie ale bardzo ważne są wcześniejsze przygotowania. Wszystko musimy mieć pod ręką, bo gdy już zaczniemy smażyć nie będzie czasu na krojenie. A więc do dzieła ! :-)

Danie chińskie z makaronem

Składniki ( dla 4 – 5 osób ):

  • 200 – 250 g makaronu błyskawicznego chow – mein
  • duża garść pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
  • kilka suszonych grzybów Mun
  • 2 filety z kurczaka
  •  1 duża czerwona paprykaGulasz z ciecierzycą i chorizo. Czytaj więcej ... »
  • 1 marchewkaZupa krem z marchewki i pieczonej papryki . Czytaj więcej ... »
  • 1 cebulaFasola w sosie pomidorowym. Czytaj więcej ... »
  • 3 ząbki czosnku
  • kiełki fasoli Mung
  • 200 ml bulionu z kostki drobiowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • przyprawa chińska 5 smaków
  • vegeta
  • olej arachidowy lub roślinny

Danie chińskie z makaronem

Danie chińskie z makaronem

Danie chińskie z makaronem

Danie chińskie z makaronem

Danie chińskie z makaronem

Filety z kurczaka kroimy w małą kostkę i wkładamy do miski, następnie doprawiamy 2 łyżeczkami przyprawy chińskiej 5 smaków, dużą szczyptą vegety i łyżką sosu sojowego. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Kilka grzybków wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie słupki ( jak na zdjęciu ), cebulę w piórka, kapustę i paprykę w paski. Kiedy grzybki ” się rozwiną ” i staną się wiotkie, odcedzamy je i kroimy w paseczki. CzosnekZupa czosnkowa z grzankami. Czytaj więcej ... » dokładnie siekamy. Odstawiamy na bok warzywa.

MakaronSpaghetti z pesto, szynką i fasolką szparagową. Czytaj więcej ... » wkładamy do dużego naczynia i zalewamy wrzątkiem, czekamy aż trochę zmięknie, musi być nieco twardawy ( uważajmy bo bardzo łatwo go ” rozgotować ” ).

Rozgrzewamy wok na dużym ogniu, wlewamy około 3 łyżki oleju arachidowego. Kiedy patelnia się rozgrzeje wrzucamy kurczaka. Mieszamy cały czas żeby kurczakKuskus według Jamie'go Olivera. Czytaj więcej ... » równomiernie się usmażył. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę. Mieszamy i czekamy aż marchewka lekko zwiotczeje. Następnie dorzucamy kapustę pekińską i paprykę, czekamy aż papryka zwiotczeje ale będzie nadal chrupiąca. W następnej kolejności dorzucamy grzyby MunTajska zupa z kurczakiem. Czytaj więcej ... ».

Mieszamy i dodajemy: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżeczkę sosu sambal oelek, oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Smażymy chwilkę ciągle mieszając i wlewamy bulionRisotto ze szparagami, groszkiem i miętą. Czytaj więcej ... ». Następnie zsuwamy wszystkie warzywa w woku na jedną stronę i przechylamy aby wszystkie płyny spłynęły na wolny bok. Dodajemy 1 łyżkę mąki kukurydzianej i trzepaczką rozbijamy grudki. Dokładnie łączymy warzywa z sosem. Dorzucamy kiełki fasoli Mung i makaron, wyłączamy gaz. Mieszamy warzywa z makaronem.

Wykładamy do miseczek. Podajemy ze słodkim sosem chilliFocaccia z oliwkami i solą morską. Czytaj więcej ... », jeżeli ktoś nie lubi ostrych smaków nie musi go dodawać.

Do tego dość ostrego dania przygotowałam jeszcze kompotZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem. Czytaj więcej ... » z truskawek oraz czerwonych i czarnych porzeczek. Pyszności :-) ! Przygotowanie jest bardzo proste, do średniego garnka wrzuciłam po dużej garści porzeczek czerwonych, czarnych i 10 truskawek, zalałam wodą. Dosypałam cukierCiasteczka maślane - najprostsze na świecie. Czytaj więcej ... ». Zagotowałam, jak tylko zawrzał, wyłączyłam gaz. Następnie schłodziłam.

Kompot z truskawek oraz czerwonych i czarnych porzeczek

 

Kompot z truskawek oraz czerwonych i czarnych porzeczek

Smacznego !

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email
  • Wykop
  • NK
  • Delicious
  • Blip
  • RSS

Lubisz to?

Obserwuj blog iCook & Look na Bloglovin
Skomentuj

Dodaj komentarz

Dziękuję za pozostawione komentarze. Wszelkie spostrzeżenia, sugestie dotyczące przepisów są bardzo mile widziane.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge