Archiwa kategorii: Domowy fast – food



Pyszne hamburgery i przepis na bułki

Pyszne hamburgery w wersji zdrowej ? Jak najbardziej. Przygotowane od podstaw przez Nas samych są fajnym pomysłem na obiad. W dodatku można w nich przemycić warzywa, tak że dzieciaki nawet ich nie poczują. Mój bratanek zauważył, że dodaję do mięsa warzywa i trochę kręcił nosem ale jak tylko spróbował, od razu zmienił zdanie i wcinał bez wykrętów :-). Inspiracja zaczerpnięta z kuchni Lidla, dodałam jedynie przypraw według gustu.

Kiedy czytam etykiety bułek do hamburgerów dostępnych w sklepach to mam dreszcze: wypełniacze, spulchniacze i nie wiadomo co jeszcze. A przecież upieczenie bułek nie wymaga dużo zachodu. Więc poszperałam w internecie i zrobiłam własne.

Zachęcam aby samemu przyrządzać takie smakołyki w domu, wtedy mamy pewność, że zjedliśmy coś wartościowego :-)

 

Pyszne hamburgery i przepis na bułki

 

Składniki:

BUŁKI ( porcja na 8 dość dużych bułek, następnym razem zrobię jednak 10 mniejszych )

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 55 g masła
  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • sezam

BURGERY:

  • 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • po 1/2 małej czerwonej i białej papryki
  • 3 dymki razem ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 mała chilli
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 jajko
  • bułka tartka ( około 4 łyżki )
  • oliwa z oliwek do smażenia

DODATKI:

  • sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz 
  • sos ketchupowy: 2 łyżki majonezu, 1 czubata łyżeczka ketchupu, czosnek granulowany, sól i pieprz
  • świeże warzywa: pomidor, ogórek, sałata lodowa, czerwona cebula oraz ogórek kiszony

Pyszne hamburgery i przepis na bułki

[wp_ad_camp_1]Pyszne hamburgery i przepis na bułki

Pyszne hamburgery i przepis na bułki

 Pyszne hamburgery i przepis na bułkiPyszne hamburgery i przepis na bułki

Pyszne hamburgery i przepis na bułki

 

BUŁKI: W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem, tak żeby było bardzo ciepłe ale nie gorące. Do drugiej miseczki wkładamy drożdże oraz 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę cukru, dolewamy około 3/4 szklanki mleka z masłem i wodą. Mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

W dużej misce mieszamy 1 1/2 szklanki mąki z zaczynem, 1 łyżką cukru i solą. Dolewamy resztę podgrzanego mleka i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Mieszając dodajemy po trochę resztę mąki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wykładamy je na blat oprószony mąką i wyrabiamy. Moje ciasto wyszło dosyć luźne i takie jest ok, pod warunkiem, że da się z niego formować bułeczki. Jeśli nie to dodajmy więcej mąki i ponownie dokładnie wyróbmy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.

Następnie dzielimy ciasto na 10 części i formujemy z nich okrągłe bułeczki, które umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. W małej miseczce roztrzepujemy 1 jajko i smarujemy bułeczki, posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach C około 20 minut aż nabiorą złocistego koloru.

BURGERY: Do miski wrzucamy mięso. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, papryki pokrojone w drobną kosteczkę, posiekane: dymkę, natkę pietruszki oraz chilli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy, starty ząbek czosnku, cumin, paprykę słodką, maggi, sól i pieprz. Wbijamy jajko i dodajemy 4 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. Formujemy z masy niezbyt grube kotlety. Smażymy je z dodatkiem oliwy na patelni grillowej lub grillu.

DODATKI:  składniki sosów dokładnie mieszamy i doprawiamy. Przekładamy do miseczek. Warzywa kroimy w plasterki i układamy na talerzu, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, bułki rozcinamy.

Bułkę smarujemy sosem, kładziemy sałatę i warzywa, następnie burgera i przykrywamy drugą połówką bułki. Wbijamy wykałaczkę, żeby burger się nie rozjeżdżał.

 

SMACZNEGO !

komentarzy: 2