Archiwa kategorii: Kasze



Ciasto z kaszą jaglaną i jabłkami

Ciasto z kaszą jaglaną i jabłkami to odpowiedź na tradycyjną szarlotkę. Ciekawe w smaku i dużo zdrowsze, a tak samo zaspokaja chęć na coś słodkiego ;-). Ciasto nie zawiera mąki, a cukier można zastąpić innym dosładzaczem lub kiedy jabłka są bardzo słodkie pominąć go. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, czyli jest odpowiednia dla osób z nietolerancją zbóż, jest również lekkostrawna i nadaje się dla osób z różnymi alergiami, ponieważ nie uczula. Wspomaga trawienie i tak jak inne kasze jest bardzo zdrowa. Sama muszę przyznać, że kasze jem rzadko i najwyższy czas to zmienić !

 

Ciasto z kaszą jaglaną i jabłkami

 

 

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki cukru ( jeśli jabłka są słodkie można pominąć cukier lub zmniejszyć jego ilość )
  • 1 jajko
  • 5 twardych jabłek ( ja dałam 4 duże )
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu ( można dodać mniej jak ktoś nie przepada za ta przyprawą )
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub pecan
  • 1 łyżka rodzynek

Ciasto z kaszą jaglaną i jabłkami

Ciasto z kaszą jaglaną i jabłkami

Ciasto z kaszą jaglaną i jabłkami

Ciasto z kaszą jaglaną i jabłkami

Ciasto z kaszą jaglaną i jabłkami

 

Kaszę wsypujemy na sitko dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przesypujemy do miski. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kaszy. Następnie wbijamy jajko i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cynamon i cukier. Mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy orzechy i rodzynki i ponownie mieszamy. Wylewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ( z termoobiegiem ) około 70 minut. Na wierzchu powinno być złociste, a kasza w środku powinna być miękka.

 

Smacznego !

 

Skomentuj