Archiwa kategorii: Kuskus



Kuskus według Jamie’go Olivera

Kuskus według Jamie’go Olivera, w zasadzie to inspirowany Jego kuchnią, gdyż zawsze muszę coś dodać od siebie. W tym przypadku zamieniłam oliwki kalamata na zielone. Jamie dodawał jeszcze słodki groszek ale ciężko go dostać, dopiero od niedawna widzę go w sklepach. Proporcje też ustaliłam według własnego upodobania. Kaszka kuskus jest doskonałą alternatywą dla ziemniaków, szczególnie w upalne dni. Dzięki niemu danie zyskuje lekkość i świeżość. Kuskus podałam jako dodatek do dania głównego, razem z kurczakiem i tzatziki ale równie dobrze może to być sałatka, wystarczy drobniej pokroić kurczaka. Poza tym kaszkę przygotowuje się błyskawicznie ( inspiracja zaczerpnięta z programu ” 15 min Jamie’go ” ), co w przypadku gotowania w upalne dni jest szczególnie istotne. Zapraszam do wypróbowania ! :-)

Kuskus według Jamie'go Olivera

Składniki ( dla 4 osób ) :

KUSKUS Z DODATKAMI:

  • kubek kuskusu o pojemności 250 ml
  • 2 kubki wrzątku ( ważne aby do odmierzania kuskusu i wrzątku użyć tego samego kubka, jeżeli potrzebujemy mniej kaszki wystarczy kubek zastąpić mniejszą filiżanką ale zachować proporcje, 1 część kaszki na 2 części wrzątku )
  • duża szczypta soli
  • 2 dymki
  • 1 czerwona chilli
  • 1/2 pęczka koperku
  • papryka o dowolnym kolorze
  • około 15 oliwek zielonych
  • oliwa
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 kostki sera feta

KURCZAK :

TZATZIKI:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 4 – 5 łyżek jogurtu greckiego lub zwykłego naturalnego
  • 1/2 małego pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Kuskus według Jamie'go Olivera

Kuskus według Jamie'go Olivera

Kuskus według Jamie'go Olivera

Kuskus według Jamie'go Olivera

Kuskus według Jamie'go Olivera

Kuskus według Jamie'go Olivera

Kuskus według Jamie'go Olivera

Kuskus według Jamie'go Olivera

Kuskus według Jamie'go Olivera

Zagotowujemy wodę w czajniku. Przygotowujemy sobie dużą szklaną miskę do której wsypujemy kubek kuskusu. Kiedy woda się zagotuje do kaszki dolewamy 2 kubki wrzątku. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą.

Do malaksera wrzucamy paprykę, dymki, koperek i siekamy pulsacyjnie, nie za drobno. Papryczkę chilli kroimy w cieniutkie plasterki, razem z pestkami ( można również wrzucić ją do robota ). Oliwki również kroimy w plasterki. Odkładamy na bok.

Ogórki dokładnie myjemy i obieramy, następnie ścierany na tarce o grubych oczkach. Solimy ( około 2 porządne szczypty ) i wysypujemy na sitko. Mieszamy rękami na sitku, praktycznie od razu ogórek puszcza wodę więc dokładnie odciskamy i wrzucamy do miseczki. Koperek siekamy i dodajemy do ogórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy pieprzem, wlewamy jogurt, mieszamy i próbujemy, jeżeli jest konieczność to solimy.

Po około 8 minutach kaszka jest gotowa, wtedy dorzucamy do niej mieszankę z malaksera, papryczkę chilli i pokrojone oliwki. Dokładnie mieszamy. Skrapiamy oliwą z oliwek ( około 4 łyżki ) i sokiem z 1/2 cytryny. Ponownie mieszamy. Następnie na wierzch kuskusu kruszymy 1/2 kostki sera feta i już nie mieszamy.

Kurczaka przygotowałam według tego przepisu.

Smacznego !

 

komentarz: 1