Archiwa kategorii: Makarony i kluseczki



Spaghetti z fenkułem, kurczakiem i pomarańczą

Spaghetti z fenkułem, kurczakiem i pomarańczą zaskakuje połączeniem smaków. Fenkuł wcale nie jest tak bardzo wyczuwalny jak się spodziewałam, a w połączeniu z delikatnym kurczakiem i rześką pomarańczą smakuje naprawdę niebanalnie :-). Jest to mój autorski przepis i jestem naprawdę zadowolona. Jeśli ktoś śledzi mój fan page to wie, że jakiś czas temu dostałam paczkę z makaronami firmy Omnomnom. Muszę przyznać, że makarony są naprawdę świetnej jakości. Poza tym opakowania mają świetne wiosenne kolory :-).

 

Spaghetti z fenkułem, kurczakiem i pomarańczą

Spaghetti z fenkułem, kurczakiem i pomarańczą

 

Składniki:

( na 2 porcje )

  • około 200 g makaronu spaghetti Omnomnom
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1/2 bulwy fenkułu niezbyt dużej
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 duża pomarańcza ja użyłam 2 małych sycylijskich ( odmiana moro )
  • sól, pieprz
  • oliwa

Spaghetti z fenkułem, kurczakiem i pomarańczą

 

Fenkuł przecinamy na pół i kroimy w piórka, nie wyrzucamy zielonych listków. Czosnek ścieramy na drobnej tarce, a cebulę i pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka, kiedy mięso lekko zbieleje dodajemy fenkuł, cebulę i czosnek. Dusimy, aż mięso będzie gotowe, a warzywa zmiękną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Makaron gotujemy al dente.

 

W międzyczasie pomarańczę obieramy nożem ze skórek pozbywając się jednocześnie białej otoczki. Najlepiej położyć ją na desce, odciąć końcówki i okroić ją cienkim nożem ze skórki. Następnie wycinamy segmenciki. Odkładamy na bok.

 

Kiedy makaron jest gotowy odcedzamy go i z powrotem wkładamy do garnka. Przekładamy zawartość patelni i mieszamy. Wykładamy na talerze i dodajemy cząstki pomarańczy. Ozdabiamy zielonymi listkami fenkułu.

 

Smacznego !

Fusion  w kolorach #omnomnom

Skomentuj