Archiwa kategorii: Naleśniki i placuszki



Pancakes, naleśniki po amerykańsku

Pancakes, naleśniki po amerykańsku – pyszne, pulchne i delikatne cudeńka. Idealne na śniadanie! Kiedy mamy w lodówce produkty ich przygotowanie jest błyskawiczne, a zwykłe śniadanie zamienia się w ucztę. Możemy je podać z czym tylko chcemy, np. tradycyjnie z syropem klonowym i masłem lub z miodem, owocami, cukrem pudrem. Same nie są zbyt słodkie i wymagają dosłodzenia, więc wybierzcie Wasz ulubiony dosładzacz i kombinujcie ;-). A żeby było zdrowiej obsypcie je owocami i dosłodźcie miodem <3.

 

Przygotowałam je na niedzielne śniadanie i moja 3,5 letnia bratanica nadała im nazwę placuszków skórzanych. Nie pytajcie mnie dlaczego akurat tak, bo niestety nie raczyła nam sprecyzować ;-D. Niemniej jednak bardzo jej posmakowały, myślę, że inne dzieciaki również będą zadowolone równie bardzo jak dorośli ;-).

 

Pancakes, naleśniki po amerykańsku

Pancakes, naleśniki po amerykańsku

 

Składniki:

( w zależności od wielkości na około 10 placuszków )

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju ( można użyć stopionego masła )
  • szczypta soli

DO PODANIA:

  • u mnie : syrop klonowy i masło pokrojone w kosteczkę
  • inne dodatki: owoce, miód, cukier puder

Pancakes, naleśniki po amerykańsku

Pancakes, naleśniki po amerykańsku

 

Przygotowujemy sobie dwie miski. W jednej mieszamy mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego cukier, olej ( lub masło ) i maślankę – mieszamy aż się połączą. Nastepnie stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy trzepaczką, żeby rozbić ewentualne grudki.

 

Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię teflonową ( możemy dodać trochę masła ale nie jest to konieczne ). Nakłdamy ciasto chochelką, formując niezbyt duży placuszek ( około 10 cm ). Smażymy mniej więcej 2-3 min z każdej strony, aż będą złociste.

 

Układamy w stosik kilka placuszków, polewamy syropem klonowym i dekorujemy kawałkiem masła.

 

Smacznego !

 

Skomentuj