Archiwa kategorii: Oliwa



Krokieciki z warzywami i bryndzą

Jak  już wczoraj wspomniałam na facebooku, dzisiaj przepis na moje ulubione wykorzystanie serka bryndza, czyli krokieciki z warzywami i bryndzą. Pyszne, chrupkie, krótko grillowane warzywa zawinięte w naleśnik. Idealny obiad na lato – lekki i sycący. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że jest niskokaloryczny, gdyż warzywa grilluje się bez dodatku tłuszczu. To danie również świetnie nadaje się do zabrania w drogę. Zachęcam do wypróbowania przepisu :-) !

 

Krokieciki z warzywami i bryndzą

Krokieciki z warzywami i bryndzą

 

Składniki:

  • naleśniki z tego przepisu
  • 1 duża papryka
  • 1 średniej wielkości młoda cukinia lub bakłażan
  • kilka pieczarek
  • serek bryndza
  • sól, pieprz
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • pęczek szczypiorku

 

Krokieciki z warzywami i bryndzą

Krokieciki z warzywami i bryndzą

Krokieciki z warzywami i bryndzą

Krokieciki z warzywami i bryndzą

Krokieciki z warzywami i bryndzą

 

Naleśniki przygotowujemy z tego przepisu i smażymy na złoto. Odkładamy.

 

Oczyszczamy paprykę z nasion i kroimy w paseczki. Następnie myjemy dokładnie cukinię, nie obieramy jej ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Grzyby myjemy i kroimy w plasterki.

 

Następnie rozgrzewamy patelnię grillową bez tłuszczu, kładziemy warzywa. Grillowanie musi nastąpić stopniowo, aby każde z warzyw miało miejsce. Kiedy na warzywach pojawią się brązowe paseczki od patelni z obu stron, zdejmujemy i kładziemy następną porcję warzyw. Czynność powtarzamy, aż wszystkie warzywa zostaną przysmażone. Ważne jest aby grillowanie odbywało się dość krótko aby warzywa nie straciły chrupkości – jedynie grzyby trzeba przesmażyć dłużej.

 

Do małej miseczki nalewamy oliwę, wciskamy ząbek czosnku, dodajemy płaską łyżeczkę ziół prowansalskich, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy żeby smaki się przegryzły.

 

Kiedy warzywa są gotowe, smarujemy naleśnik bryndzą, kładziemy plasterki cukinii, paseczki papryki oraz kilka plasterków pieczarek. Następnie posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Skrapiamy wcześniej przygotowaną oliwą. Zawijamy tak jak krokiety.

 

Danie również świetnie nadaje się jako przekąska lub przystawka, należy wtedy zawijać małe krokieciki ( jak na zdjęciach ), tak by łatwo było je zjeść rękoma ;-)

 

Smacznego !

Skomentuj