Archiwa kategorii: Orientalne



Aromatyczna zupa z dyni

Aromatyczna zupa z dyni na domowym bulionie warzywnym, zaostrzona papryczką chilli. Pyszna ! Delikatnie orientalna poprzez dodatek curry i świeżego imbiru. Warto poświęcić jej więcej czasu i ugotować samemu bulion warzywny, wtedy nie dość, że będzie zdrowsza to dodatkowo będzie zawierać mniej soli. Zrobiła się prawdziwa jesień i miło jest po powrocie do domu ubrać ciepły sweter i rozgrzać się miską pożywnej, gorącej zupy. Polecam !

 

Dodatkowo, zdradzę Wam super patent z nowej książki Jamiego Olivera – Gotuj sprytnie jak Jamie. Niby prosta rzecz ale jakoś nigdy na nią nie wpadłam. Kiedy kupi się za dużo papryczek chilli, to żeby uchronić je przed zepsuciem wkłada się je do pojemnika i zamraża. Kiedy są potrzebne to albo można je rozmrozić i użyć, albo wykorzystać tak jak ja … do oprószenia zupy. Bierzemy wtedy tarkę i zamrożony strączek trzemy bezpośrednio nad talerzem, fajnie wygląda i smakuje ;-) !

 

Aromatyczna zupa z dyni na domowym bulionie warzywnym, zaostrzona papryczką chilli. Pyszna ! Delikatnie orientalna poprzez dodatek curry i świeżego imbiru.

 

Składniki:

  • 700 g dyni ( waga bez skóry i pestek )
  • 200 g ziemniaków
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • około 3 cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • papryczka chilli ( opcjonalnie )
  • 1,6 l domowego bulionu warzywnego ( przepis, klik! - wykorzystałam go do robienia risotto )
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • do podania: jogurt naturalny 0%

Aromatyczna zupa z dyni

Aromatyczna zupa z dyni

 

Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obraną szalotkę, czosnek oraz imbir siekamy drobno. Jeżeli wolicie zupę na ostro można posiekać jeszcze papryczkę chilli.

 

W sporym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek ( około 2 łyżki ), wrzucamy szalotki, czosnek, imbir oraz ewentualnie chilli, smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy curry i dokładnie mieszamy. Wrzucamy ziemniaki i dynię, mieszamy. Smażymy razem około 3 minuty. Wsypujemy soczewicę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy dużą szczyptę soli. Gotujemy aż warzywa zmiękną, potrwa to około 30 minut ( zależy w jak dużą kostkę pokroiliście warzywa ).

 

Kiedy warzywa zmiękną miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy jeszcze solą jeśli potrzeba.

 

Aromatyczna zupa z dyni świetnie łączy się z jogurtem naturalnym, ja użyłam 0 %. Można „oprószyć” ją mrożoną, startą papryczką chilli ( tak jak opisałam wyżej ).

 

Smacznego !

 

komentarzy: 3