Archiwa kategorii: Do pieczywa



Ajvar, pasta z pieczonej papryki i bakłażanów

Ajvar to lekko pikantna pasta warzywna, przygotowywana z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku i przypraw. Świetnie pasuje do dań z grilla. Ja najbardziej lubię ją z grzankami. Pasta te jest szczególnie popularna w krajach Bałkańskich. Ja pierwszy raz spotkałam się z nią w Chorwacji. Nie ma jednego charakterystycznego przepisu, każdy dobiera proporcje według gustu. Jedni dodają więcej papryki inni więcej bakłażanów. Znajdźcie swój ulubiony sposób i przygotujcie taką pastę. Sezon grillowy już tuż tuż więc zamiast ketchupu można podać ajvar, no chyba że skusicie się na mój przepis na domowy ketchup :-). Oto moja wersja pasty ajvar.

 

Ajvar, pasta z pieczonej papryki i bakłażanów

Ajvar, pasta z pieczonej papryki i bakłażanów

Składniki:

( porcja na około 2 – 3 małe słoiczki )

  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe bakłażany
  • 1 ząbek czosnku
  • ostra papryczka, np. chilli ( można dodać mniej )
  • około 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ocet
  • cukier
  • oliwa

pasta z pieczonej papryki i bakłażanów

pasta z pieczonej papryki i bakłażanów

pasta z pieczonej papryki i bakłażanów

 

Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i nakłuwamy widelcem, umieszczamy wraz z papryką i czosnkiem w nagrzanym piekarniku, najlepiej z funkcją grilla. Pieczemy, aż skórka stanie się czarna, czosnek trzeba wyjąć wcześniej, kiedy zmięknie. Następnie przekładamy warzywa do miski i przykrywamy folią spożywczą. Kiedy przestygną obieramy ze skórki.

 

Papryczkę opalamy nad palnikiem aż skórka stanie się czarna, następnie, kiedy ostygnie drobno ją siekamy. W garnku rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy, smażymy na niej papryczkę. Obrane warzywa i czosnek miksujemy na gładką pastę i przekładamy do garnka z chilli. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Następnie dodajemy około 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego. W tym momencie każdy musi polegać na własnym smaku i tak doprawiać aby mu odpowiadało. Jeżeli lubicie bardziej czosnkowy smak dodajcie jeszcze jeden ząbek świeżego czosnku.

 

UWAGA: Jeżeli zrobicie więcej sosu możecie go pasteryzować. Jeżeli będziecie dłużej przechowywać ją w lodówce zalejcie słoiczek oliwą tak, aby pasta nie wystawała ponad poziom oliwy.

 

Smacznego !

 

komentarzy: 2