Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email
  • Wykop
  • NK
  • Delicious
  • Blip
  • RSS

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym to od niedawna mój ulubiony sposób przyrządzania mięsa mielonego. Mięso po pieczeniu jest soczyste i delikatne, a sos chrzanowy uzupełnia jego smak. Dzięki temu daniu można w bardzo łatwy sposób przygotować danie dla około 6 osób. Z pewnością nie jest to wykwintne danie ale na obiad w rodzinnym gronie nadaje się doskonale. W środku umieściłam ugotowane jajkaLemon curd - pyszny krem cytrynowy. Czytaj więcej ... » ale można zastąpić je pokrojoną w paseczki papryką i kiszonym ogórkiem.

 

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

 

Składniki:

PIECZEŃ

SOS CHRZANOWY

  • 100 g tartego chrzanu ze słoiczka ( ja od lat używam chrzanu firmy Polonaise )
  • 70 g masła
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 l bulionu drobiowego ( można użyć z kostki )
  • ok. 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

 

PIECZEŃ: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Bułki zalewamy mlekiem i czekamy, aż nasiąkną. Mięso przekładamy do miski – dodajemy cebulę, starty czosnekOliwa aromatyzowana czosnkiem i ziołami. Czytaj więcej ... », 1 surowe jajko, odciśnięte bułki, majeranek, około 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy najlepiej rękoma. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej połowę mięsa, na której następnie układamy jajka. Przykrywamy resztą mięsa. Na wierzchu można ułożyć plasterki boczku ale nie jest to konieczne. Pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy pieczeni chwilę odpocząć, aby nie wypłynęły z niej soki.

 

SOS CHRZANOWY: Cebulę kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masłoCiasteczka maślane - najprostsze na świecie. Czytaj więcej ... » i szklimy cebulę. Dodajemy mąkę, przesmażamy około 2 minuty. Następnie dodajemy chrzan i bulionRisotto ze szparagami, groszkiem i miętą. Czytaj więcej ... », trzepaczką rozbijamy grudki mąki. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Sprawdzamy smak, jeżeli wyda Wam się, że jest zbyt chrzanowy i wolicie łagodniejszy dodajcie trochę śmietany. Miksujemy sos, aż stanie się aksamitny.

 

Pieczeń kroimy na plastry układamy na talerzu wraz z np. purrePierś z kurczaka faszerowana i pyszne purre. Czytaj więcej ... » ziemniaczanym i buraczkami, plastry mięsa polewamy sosem.

 

Pieczeń i sos są także doskonałe na zimno. Resztę pieczeni można po wystygnięciu pokroić w cieńsze plastry, kromkę chleba posmarować zimnym sosem i ułożyć mięso.

 

Smacznego !

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email
  • Wykop
  • NK
  • Delicious
  • Blip
  • RSS

Lubisz to?

Obserwuj blog iCook & Look na Bloglovin
Skomentuj

Dodaj komentarz

Dziękuję za pozostawione komentarze. Wszelkie spostrzeżenia, sugestie dotyczące przepisów są bardzo mile widziane.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge