Archiwa kategorii: Mięsne



Zupa brokułowa z mięsem

Zupa brokułowa z mięsem i sporą dawką warzyw idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Lekka, bo zawiera dużo warzyw i gotowana jest na wodzie, a zarazem sycąca, bo dodałam do niej chude mięso, które można również pominąć. Warzywa teraz są tak smaczne, że zupa nie wymaga wielu przypraw. Ja moją zmiksowałam na gładki krem ale można również pozostawić warzywa w całości ;-). Mimo, że za oknem świeci piękne słońce, w powietrzu już czuje się jesień. Oby tegoroczna była łaskawa i obdarzyła nas piękną pogodą, a nie pluchą i zimnem ;-).

 

Zupa brokułowa z mięsem

Składniki:

  • około 1,5 l wody
  • 1/2 kg brokułów
  • około 350 g fileta z kurczaka *
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora
  • 1/4 selera
  • mały klin kapusty może być włoska ( wielkość taka jak w pęczkach włoszczyzny )
  • około 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek jogurty naturalnego lub śmietany do podania

 

Zupa brokułowa z mięsem

Zupa brokułowa z mięsem

 

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę, pora w talarki, a kapustę w cienkie paski. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka dodajemy umyty i opłukany filet z kurczaka. Zalewamy wszystko wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut.

 

W międzyczasie dzielimy brokuła na małe różyczki. Po 25 minutach wyjmujemy mięso z zupy i dodajemy brokuła, gotujemy, aż brokuł będzie miękki. Fileta kroimy w małą kostkę lub w paski i dodajemy ponownie do zupy. Doprawiamy ją solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

 

Zupę brokułową można zmiksować na krem lub pozostawić warzywa w całości. Po rozlaniu zupy do miseczek dodajemy do każdej porcji po łyżce jogurtu naturalnego lub śmietany.

 

* w wersji wegetariańskiej można nie dodawać mięsa

 

Smacznego !

Skomentuj