Ciasteczka maślane – najprostsze na świecie

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email
  • Wykop
  • NK
  • Delicious
  • Blip
  • RSS

Znacie ten moment, kiedy niezapowiedziani goście pukają do drzwi, a wy orientujecie się, że prócz kawy i herbaty nie możecie ich niczym poczęstować, bo w lodówce pustka? Albo macie czasami nieodpartą ochotę na coś słodkiego ale nie chce wam się iść do sklepu ? Znalazłam na to rozwiązanie. Z przepisem na te ciasteczkaCiasteczka z czekoladą. Czytaj więcej ... » poradzi sobie nawet dziecko. Składników jest tak mało i są tak podstawowe, że każdy ma je na co dzień w lodówce i szafce. Sami się przekonajcie wypróbowując ten przepis, a już nigdy nie kupicie podobnych ciastek w sklepie. Ich przygotowanie i pieczenie zajmuje mniej niż wyjście do sklepu. No to do dzieła ! :-)

Ciasteczka maślane - najprostsze na świecie

Składniki: ( na około 15 dużych ciastek )

  • 120 g miękkiego masła
  • 3/4 – 1 szklanki mąki pszennej
  •  troszkę mniej niż 1/2 szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego ( łącznie ma być 1/2 szklanki, jeżeli akurat nie mamy cukru waniliowego to go pomińmy )

Ciasteczka maślane - najprostsze na świecie

Ciasteczka maślane - najprostsze na świecie

Ciasteczka maślane - najprostsze na świecie

Ciasteczka maślane - najprostsze na świecie

Ciasteczka maślane - najprostsze na świecie

Tak, tyle składników naprawdę wystarczy aby stworzyć pyszne ciasteczka. Sama w to nie wierzyłam ! ;-) 

 

MasłoBruschetta - grzanki z salsą pomidorową. Czytaj więcej ... » wrzucamy do większej miski dosypujemy cukierLemon curd - pyszny krem cytrynowy. Czytaj więcej ... » i cukier waniliowyCukier z prawdziwą wanilią. Czytaj więcej ... ». Dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną. Wyrabiamy łyżką ciastoCiasto cytrynowe. Czytaj więcej ... ». Formujemy kulę. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki ( około 15 ) , kładziemy na blaszce , w dość dużych odstępach, gdyż ciastkaCiasteczka z czekoladą. Czytaj więcej ... » „rozleją” się podczas pieczenia. Następnie robimy wzorek lekko dociskając kulki widelcem ( jak na zdjęciu ). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy około 20 min aż będą złocisto – brązowe.

Ciastka zaraz po wyjęciu z pieca są bardzo delikatne ( wydają się niedopieczone przez to, że są bardzo miękkie ale kiedy będą złocisto – brązowe na pewno będą upieczone ). Trzeba poczekać chwilkę aż lekko przestygną wtedy stają się kruche i można je zdjąć z blaszki. Najlepsze są zaraz po wystygnięciu z kawą.

 

Smacznego !

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email
  • Wykop
  • NK
  • Delicious
  • Blip
  • RSS

Lubisz to?

Obserwuj blog iCook & Look na Bloglovin
Skomentuj

Dodaj komentarz

Dziękuję za pozostawione komentarze. Wszelkie spostrzeżenia, sugestie dotyczące przepisów są bardzo mile widziane.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge