Archiwa kategorii: Przyprawy



Pasta bulionowa – warzywna kostka rosołowa

Pasta bulionowa – warzywna kostka rosołowa, która może zastąpić znane wszystkim kostki dostępne w sklepach. Ostatnio trochę się zafiksowałam w temacie zdrowej żywności. Czytam na temat różnych podejrzanych składników i eliminuje z menu produkty, które je zawierają. Przynajmniej część z nich. Nie dawały mi jednak spokoju kosteczki schowane w szafce, które zawsze są idealne żeby coś dosmaczyć. Zaczęłam poszukiwania i natknęłam się na przepis na pastę bulionową. Pomysł świetny, zmodyfikowałam jedynie dodane warzywa. Przyznam, że jest z tym trochę zabawy ale jednak się opłaci, bo porcja wystarczy na długo i może być przechowywana w lodówce – więc proszę się nie zniechęcać :-).

 

Pasta bulionowa - warzywna kostka rosołowa

 

Składniki:

( warzywa i zioła można modyfikować według uznania )

  • 2 małe liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 g suszonych borowików
  • 10 kuleczek pieprzu
  • 25 g liści lubczyku ( świeży lub mrożony )
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 pęczka koperku
  • 25 g parmezanu
  • 250 g marchewki ( 2 średnie )
  • 100 g selera korzeniowego
  • 50 g białej części pora
  • 50 g korzenia pietruszki ( 1 mała )
  • 1 średni pomidor bez skórki i pestek
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 korzeń pasternaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 g soli morskiej
  • 4 łyżki oleju
  • 50 ml wody

Pasta bulionowa - warzywna kostka rosołowa

Pasta bulionowa - warzywna kostka rosołowa

 

Liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i ziarna pieprzu mielimy w młynku lub ucieramy w moździerzu na pył.

 

Lubczyk, rozmaryn, natkę pietruszki i koperek, drobno siekamy. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie warzywa siekamy w malakserze lub ewentualnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

 

Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, a najlepiej do garnka z powłoką teflonową. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Odkrywamy i mieszając dość często gotujemy około godzinę. Mieszanie jest ważne, bo mieszanka bardzo zgęstnieje i może przywierać. Jeśli warzywa się nie rozpadły w gotowaniu, należy na koniec zmiksować pastę na jednolita masę, przełożyć do słoika i po ostudzeniu trzymać w lodówce.

 

Do doprawienia zup i sosów zużywa się około 2 łyżeczek, zależy od ilości potrawy. Na pewno nie jest ona tak bardzo aromatyczna jak kostka ze sklepu ale podkreśla smak dania w naturalny sposób. Im dłużej pasta będzie leżeć tym bardziej przesiąknie smakami.

 

Skomentuj