Archiwa kategorii: Ryż



Pudding ryżowy z sosem wiśniowym – obłędny !

Pudding ryżowy z sosem wiśniowym – obłędny ! – delikatny, mleczny z nutą waniliową ryż doskonale łączy się z kwaskowatymi wiśniami. Zainspirowałam się przepisem z programu ” Uczty znad Morza Śródziemnego „. Prowadzący podał go w formie deseru i to jest świetny pomysł, tylko pod warunkiem, że obiad będzie lekki, a porcje deseru małe. Moja mama robi podobny pudding ryżowy i podaje go z sosem truskawkowym na obiad. I moją wersję puddingu można podać na słodki obiad, jeśli ktoś lubi. Doskonale nadaje się również na śniadanie :-). Spróbujcie koniecznie bo jest naprawdę przepyszny !

 

 IMG_8814-1

IMG_8815-1

 

Składniki:

PUDDING RYŻOWY

  • 750 ml mleka ( użyłam mleka 2 % )
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 laska wanilii
  • 1 duża lub 2 mniejsze laski cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru pudru ( można dać więcej wg gustu )
  • 200 g białego ryżu
  • duża szczypta soli

SOS WIŚNIOWY

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 1 mała laska cynamonu
  • około 2 łyżeczek soku z cytryny
  • około 2 łyżki cukru pudru ( ja dodaję na oko, dodajcie 1 łyżkę i spróbujcie )
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie zimnej wody
  • DODATKOWO: garstka pistacji

IMG_8801-1

IMG_8805-1

 IMG_8813-1

 

Do garnka wsypujemy nieopłukany ryż ( zagęści całość ), wlewamy mleko i śmietankę. Laskę wanilii przecinamy na pół i wyciągamy nasionka, dorzucamy do garnka z ryżem. Pustą laskę wanilii również wrzucamy. Dodajemy laski cynamonu, cukier puder i dużą szczyptę soli. Stawiamy garnek na małym ogniu. Zagotowujemy mieszając od czasu do czasu, trzeba uważać żeby się nie przypaliło. Kiedy ryż zaczyna gęstnieć trzeba cały czas mieszać żeby nie przywarło. W przypadku gdy ryż nie będzie jeszcze miękki, a płyn odparuje można dolać trochę mleka lub wody i gotując dalej mieszać. Pudding ryżowy musi mieć konsystencję gęstej śmietany.

 

Wiśnie przekładamy do garnka, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, dodajemy laskę cynamonu, cukier, sok z cytryny i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy aż wiśnie zmiękną i puszczą sok, nie mogą być rozgotowane, cząstki wiśni muszą być wyczuwalne. Wtedy dolewamy mieszaninę mąki ziemniaczanej z wodą, by zagęścić sos i gotujemy chwilę, aby smak mąki nie był wyczuwalny. Kiedy wydaje Wam się, że sos nadal jest za rzadki, możecie go raz jeszcze zagęścić.

 

Pistacje tłuczemy w moździerzu na mniejsze kawałki.

 

Pudding ryżowy można podawać na ciepło lub zimno. Ja najbardziej lubię kiedy jest odrobinę ciepły, a sos ostudzony do temperatury pokojowej. Posypujemy całość pistacjami. Pudding ryżowy wygląda efektownie podany w szklankach, polany sosem i posypany pistacjami.

 

Smacznego !

komentarzy: 2