Archiwa kategorii: Sałatki i surówki



Kurczak długo pieczony Jamie’go Olivera

Kurczak długo pieczony Jamie’go Olivera – właściwie to różne części kurczaka, pieczone z warzywami. Przepis zmodyfikowany ;-). Wypatrzyłam go gdzieś w internecie. Moja pierwsza obawa – przecież po takim czasie pieczenia mięso będzie suche jak wiór ale przecież to Jamie Oliver ! Nie może się mylić ;-). Mięso wyszło delikatne, soczyste i pyszne. Podałam je z sałatą z dressingiem musztardowo – miodowym. Niebo w gębie. A dodatkowo, mało zmywania i praktycznie obiad sam się robi ;-). Koniecznie spróbujcie !

 

Kurczak długo pieczony Jamie'go Olivera

 

Składniki: ( dla 4 osób )

  • 10 „pałek” z kurczaka ( mogą być udka )
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • około 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cukinia
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • płatki chilli
  • sól i świeżo mielony pieprz

DRESSING MIODOWO – MUSZTARDOWY

( do sałaty lodowej lub rzymskiej )

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy, np. Dijon lub chrzanowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz

Kurczak długo pieczony Jamie'go Olivera

Kurczak długo pieczony Jamie'go Olivera

Kurczak długo pieczony Jamie'go Olivera

Kurczak długo pieczony Jamie'go Olivera

 

Umyte i osuszone „pałki” z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, z każdej strony. Umyte pomidorki kroimy na pół lub większe na ćwiartki. Cukinię również myjemy ( nie obieramy ze skórki ), przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyciągamy pestki z ” watowatym ” miąższem. Następnie kroimy na ukos w półplasterki. Listki bazylii obrywamy z gałązek, jeśli są duże, można je posiekać. Główkę czosnku dzielimy na ząbki i obieramy z łupinek.

 

W naczyniu żaroodpornym, które swobodnie pomieści części kurczaka układamy pomidorki, cukinię, ząbki czosnku i posypujemy listkami bazylii, na warzywach układamy ” pałki ” z kurczaka.

 

Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy płatkami chilli. Delikatnie mieszamy wszystko, najlepiej rękami. Po wymieszaniu warzywa muszą pozostać na dnie naczynia ( aby się nie spaliły ).

 

Formę bez przykrycia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem ) na 60 minut. Po tym czasie należy zamieszać wszystko i odwrócić mięso na drugą stronę. Ponownie wstawiamy formę do piekarnika na 60 – 80 minut, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C.  Mięso powinno być zrumienione, a sos powinien się zredukować.

 

Pod koniec pieczenia kurczaka przygotowujemy dressing do sałaty. Do miseczki dodajemy oliwę, ocet lub sok z cytryny, starty ząbek czosnku, musztardę i miód. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, doprawiamy go solą i pieprzem. Sałatę rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki i polewamy dressingiem bezpośrednio przed podaniem lub już na talerzu.

 

Mięso można podawać również z pieczonymi ziemniakami, np. z dodatkiem czosnku, rozmarynu i skórki z cytryny.

 

Smacznego !

 

Skomentuj