Archiwa kategorii: Sosy do makaronów



Pesto z rukoli

Pesto z rukoli, z pysznym prażonym słonecznikiem, który idealnie do niego pasuje. Pesto na zimno ma cudowny, delikatnie orzechowy smak ale na ciepło dopiero rozwija swój bukiet smaków. Pesto to cudowny wynalazek, zwłaszcza dla ludzi, którzy lubią makarony ale i dla zabieganych. W kilka chwil można przygotować pyszną pastę, która nie wymaga dużo zachodu. Wystarczy ugotować makaron, dodać kilka łyżek pesto, wymieszać i gotowe ! A jeżeli dodatkowo posypiemy je uprażonym słonecznikiem … po prostu niebo w gębie ! Moja propozycja jest bez mięsa ale można podać makaron z cytrynowym kurczakiem ( przepis ! ), którego również przyrządza się ekspresowo. A jeżeli zalegają Wam suszone pomidory w oliwie możecie przyrządzić sycylijskie pesto. I niech mi ktoś powie, że gotowanie obiadu od podstaw jest czasochłonne ;-) !

Dobra rada: jeżeli chcecie aby pesto dłużej zachowało świeżość, trzeba dokładnie „uklepać” je w słoiku, tak by jak najmniej zostało na ściankach ( można je również przetrzeć ręcznikiem papierowym ) i zalać oliwą z oliwek tak aby dokładnie pokryć „powierzchnię” pesto ;-)

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Składniki:

  • 100 g rukoli, umytej i osuszonej
  • 3 łyżki słonecznika + około 2 do przybrania
  • 3 kopiate łyżki świeżo startego sera grana padano
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • makaron tagliatelle
  • cytryna

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Makaron gotujemy al dente. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Rukolę, słonecznik, ser i czosnek wrzucamy do malaksera, blendujemy pulsacyjnie. Następnie dolewamy oliwę i doprawiamy pieprzem i, jeżeli potrzeba solą. Ponownie blendujemy, pesto nie może być gładkie, powinien być wyczuwalny chrupki słonecznik. Możliwe, że trzeba będzie dolać więcej oliwy, pesto nie może być zbyt suche ale też niezbyt rzadkie.

Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go ale nie przelewamy zimną wodą, ani nie skrapiamy oliwą. Przekładamy go do miski i dodajemy pesto, tyle ile lubimy ;-). Posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy gorące. Pycha !

Smacznego !

komentarz: 1