Archiwa kategorii: Tarty



Quiche lorraine – tarta z cebulą i boczkiem

Quiche lorraine – tarta z cebulą i boczkiem, brzmi banalnie ? Otóż uwierzcie mi, że takie nie jest ! Nadzienie cebulowe z dodatkiem boczku plus pyszne, delikatne i kruche ciasto. Wszystko zalane masą jajeczno – śmietanową z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Już brzmi dobrze ! A smakuje jeszcze lepiej :-). Zapraszam !

 

Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem

 

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 25 g startego sera żółtego ( ja użyłam parmezanu, bo nie miałam akurat innego i było pyszne )
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonego oregano ( można użyć ziół prowansalskich )
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 duże cebule
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • duża szczypta mielonego chili albo ostrej czerwonej papryki
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mały jogurt grecki bądź naturalny
  • sól i pieprz

Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem   Quiche lorraine - tarta z cebulą i boczkiem Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty ser, oregano i wodę ( tyle aby ciasto się połączyło ).

Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. W międzyczasie kroimy cebulę w cieniutkie piórka. Kiedy boczek jest zrumieniony dokładamy cebulę i doprawiamy dużą szczyptą soli, pieprzu i chilli. Smażymy, aż cebula stanie się miękka.

 

Ciasto wyjmujemy z lodówki, oprószamy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto, delikatnie nawijamy na wałek i przekładamy do formy. Zawijamy nadmiar ciasta aby powstał ładny brzeg. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy, aż ciasto delikatnie się zrumieni.

 

Do średniej miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

 

Kiedy ciasto jest rumiane, wyjmujemy je z piekarnika. Wykładamy na nie usmażoną cebulę z boczkiem i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy ponownie do piekarnika, na około 20 minut, aż farsz się zetnie i tarta będzie złocista z wierzchu.

 

Podajemy na ciepło lub zimno.

 

Smacznego !

komentarz: 1