Archiwa kategorii: Tłusty czwartek



Mini pączki w cukrze cynamonowym

Mini pączki w cukrze cynamonowym – w końcu w tym roku się odważyłam i sama zrobiłam pączki. Niestety kilka lat wstecz razem z mamą próbowałyśmy robić pączki, takie tradycyjne z marmoladą w środku ale nie wyglądały zbyt dobrze, choć były smaczne ;-). Ciągle poszukuję sprawdzonego przepisu. Te pączusie są malutkie, takie na jeden kęs i bardzo delikatne, i mięciutkie – pewnie za sprawą serka homogenizowanego. Do ciasta nie dodaje się cukru więc otoczka z cynamonowego cukru nie sprawia, że pączki są za słodkie. Przygotowuje się je bardzo szybko i są naprawdę łatwe ;-)

 

Mini pączki w cukrze cynamonowym

Mini pączki w cukrze cynamonowym

 

Składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego, naturalnego
  • 4 jajka
  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

DO OBTACZANIA:

  • ok. 70 g cukru
  • 1/2 – 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ( klik ! )

przygotowania

Mini pączki w cukrze cynamonowym

Mini pączki w cukrze cynamonowym

Mini pączki w cukrze cynamonowym

Mini pączki w cukrze cynamonowym

Mini pączki w cukrze cynamonowym

Mini pączki w cukrze cynamonowymMini pączki w cukrze cynamonowym

Mini pączki w cukrze cynamonowym

Mini pączki w cukrze cynamonowym

 

Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy serek i mieszamy rózgą, aż się połączą. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Wsypujemy stopniowo przesianą mąkę i mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy je na 15 min.

 

W tym czasie rozgrzewamy w garnku olej. Cukier wsypujemy do miseczki dodajemy cynamon i cukier z wanilią, dokładnie mieszamy. Kiedy olej jest rozgrzany, maczamy w nim łyżeczkę i nabieramy małe porcje ciasta. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy na złocisty kolor.

 

Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Następnie obtaczamy w cukrze z cynamonem i wanilią.

 

Smacznego !

Skomentuj