Archiwa kategorii: Wędliny domowe



Boczek pieczony, rolowany – sposób 2

Boczek pieczony, rolowany – sposób 2, nieco inne wykorzystanie surowego boczku niż poprzednio ale również do wykorzystania jako wędlina na kanapkę. Jeżeli wydaje Wam się, że to mięso jest jednak za tłuste możecie wykorzystać inne, np. karkówkę. Lubię sama przyrządzać wędliny. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze wiem co do nich dodaję i mogę skomponować połączenie przypraw dokładnie takie, na jakie mam ochotę. W sklepach ciężko znaleźć dobrej jakości wędliny, a jak już znajdziemy to ich cena jest bardzo wysoka. Domowym sposobem jest taniej, pyszniej i zdrowiej ;-). Do dzieła !

 

Boczek pieczony, rolowany - sposób 2

Boczek pieczony, rolowany - sposób 2

 

Składniki:

  • 60 dkg surowego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • suszony majeranek
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz
  • sznurek do związania i rękaw do pieczenia

 

Boczek pieczony, rolowany - sposób 2

Boczek pieczony, rolowany - sposób 2

Boczek pieczony, rolowany - sposób 2

Boczek pieczony, rolowany - sposób 2

Boczek pieczony, rolowany - sposób 2

Boczek pieczony, rolowany - sposób 2

Boczek pieczony, rolowany - sposób 2

 

Boczek rozcinamy na pół, nacieramy solą, pieprzem i po wewnętrznej stronie rolady czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz obsypujemy majerankiem. Zwijamy w rulon „nadzieniem” do środka. Obkładamy liśćmi laurowymi i związujemy sznurkiem. Obsypujemy roladę mieloną papryką słodką i rolujemy po desce aby papryka dobrze przylgnęła do rolady.

 

Tak przygotowaną roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie i związujemy worek. Wstawiamy na noc do lodówki.

 

Następnego dnia pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy, chłodzimy w lodówce i wędlina na kanapkę gotowa ;-).

 

Smacznego !

komentarzy: 2