Archiwa kategorii: Wielkanoc



Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym to od niedawna mój ulubiony sposób przyrządzania mięsa mielonego. Mięso po pieczeniu jest soczyste i delikatne, a sos chrzanowy uzupełnia jego smak. Dzięki temu daniu można w bardzo łatwy sposób przygotować danie dla około 6 osób. Z pewnością nie jest to wykwintne danie ale na obiad w rodzinnym gronie nadaje się doskonale. W środku umieściłam ugotowane jajka ale można zastąpić je pokrojoną w paseczki papryką i kiszonym ogórkiem.

 

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

 

Składniki:

PIECZEŃ

  • 90 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 jajek ( 1 surowe + 4 ugotowane )
  • 1 cebula
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 2 bułki kajzerki
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: plasterki boczku

SOS CHRZANOWY

  • 100 g tartego chrzanu ze słoiczka ( ja od lat używam chrzanu firmy Polonaise )
  • 70 g masła
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 l bulionu drobiowego ( można użyć z kostki )
  • ok. 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

 

PIECZEŃ: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Bułki zalewamy mlekiem i czekamy, aż nasiąkną. Mięso przekładamy do miski – dodajemy cebulę, starty czosnek, 1 surowe jajko, odciśnięte bułki, majeranek, około 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy najlepiej rękoma. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej połowę mięsa, na której następnie układamy jajka. Przykrywamy resztą mięsa. Na wierzchu można ułożyć plasterki boczku ale nie jest to konieczne. Pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy pieczeni chwilę odpocząć, aby nie wypłynęły z niej soki.

 

SOS CHRZANOWY: Cebulę kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy mąkę, przesmażamy około 2 minuty. Następnie dodajemy chrzan i bulion, trzepaczką rozbijamy grudki mąki. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Sprawdzamy smak, jeżeli wyda Wam się, że jest zbyt chrzanowy i wolicie łagodniejszy dodajcie trochę śmietany. Miksujemy sos, aż stanie się aksamitny.

 

Pieczeń kroimy na plastry układamy na talerzu wraz z np. purre ziemniaczanym i buraczkami, plastry mięsa polewamy sosem.

 

Pieczeń i sos są także doskonałe na zimno. Resztę pieczeni można po wystygnięciu pokroić w cieńsze plastry, kromkę chleba posmarować zimnym sosem i ułożyć mięso.

 

Smacznego !

 

Skomentuj