Archiwa kategorii: Wołowina



Gulasz wołowy – idealny !

Gulasz wołowy nie bezpodstawnie nazwałam idealnym. Dzięki niebanalnym przyprawom oraz długiemu gotowaniu, nabiera on głębi smaku, a mięso wprost rozpływa się w ustach. Dodatek cynamonu jest może niestandardowy ale nadaje daniu pyszny posmak. Idealne rozgrzewające i sycące danie, które najlepiej smakuje na drugi dzień.

Gotowanie gulaszu z pewnością należy do kuchni ” slow ” ale myślę, że warto zaczekać, bo smak nam to wynagrodzi ;-).

Ja przygotowałam je w zeszły piątek wieczorem, ponieważ w sobotę wybraliśmy się na grzyby. Kiedy wróciliśmy i zaczęłam go odgrzewać, wszyscy staliśmy z talerzami, nie mogąc się go doczekać ;-) !

 

Gulasz wołowy - idealny !

 

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego ( ja użyłam gulaszowego )
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • około 250 g kawałek dyni
  • mała garstka suszonych grzybów
  • 1 laska cynamonu
  • 2 liście laurowe najlepiej świeże
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Gulasz wołowy - idealny !

Gulasz wołowy - idealny !

Gulasz wołowy - idealny !

Gulasz wołowy - idealny !

Gulasz wołowy - idealny !

Gulasz wołowy - idealny !

Gulasz wołowy - idealny !

Gulasz wołowy - idealny !

 

 

Warzywa obieramy. Cebulę i dynię kroimy w dużą kostkę. Marchew, pietruszkę i seler w grube plasterki. Czosnek drobno siekamy. Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki. Mięso wołowe jeśli posiadamy w kawałku, kroimy w grubą kostkę.

 

Na dużym ogniu rozgrzewamy garnek z grubym dnem ( żeliwny lub gęsiarkę ), wlewamy oliwę i wrzucamy mięso, szybko obsmażamy aby się zrumieniło. Wyciągamy mięso na talerz, tak aby tłuszcz i cała reszta została w garnku. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa i również szybko obsmażamy, aż lekko się zrumienią.

 

Kiedy warzywa są zrumienione wlewamy wino i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, zdrapując smaczki z dna garnka. Następnie wrzucamy ponownie mięso, suszone grzyby, 1 laskę cynamonu ( warto jej użyć aby kontrolować natężenie smaku ), gałązkę rozmarynu i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy passatę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień ( ma jedynie delikatnie bulgotać ) i przykrywamy.

 

Kiedy poczujemy dość intensywny zapach cynamonu ( ja poczułam po około 1 godzinie ) wyjmujemy laskę z gulaszu i odkładamy. Po tym czasie sos powinien mieć delikatnie cynamonowy smak, jeżeli uważamy, że powinien być bardziej wyczuwalny wrzućmy laskę jeszcze na jakiś czas. Uważajmy jednak aby cynamon nie zdominował smaku gulaszu.

 

Dusimy pod przykryciem około 3 – 3,5 godziny, aż mięso będzie się rozpływać w ustach.  Podajemy z pieczywem.

 

Smacznego !

komentarz: 1