Archiwa kategorii: Wypieki



Ciasto z suszonymi figami i orzechami

Ciasto z suszonymi figami i orzechami powstało z chęci wykorzystania suszonych fig przywiezionych z Chorwacji. Na straganikach wiszą one na sznureczkach i suszą się w słońcu, przełożone aby się nie sklejały listkami laurowymi. Zachwyciły mnie, bo były mięciutkie i wilgotne. Oczywiście od jakiegoś czasu dostaniemy takie wilgotne suszone owoce w większych sklepach, zawierają one niestety konserwanty. A ja zastanawiam się nadal w jaki sposób utrzymały się moje – wilgotne owoce, trzymane co prawda w lodówce, ale ani jeden nie spleśniał czy co tam. Wszystkie były smaczne, wilgotne i tylko cukier skrystalizował się na ich powierzchni.

 

A co do samego ciasta to zachwyciło mnie bardzo. Jest wilgotne, delikatne i niezbyt słodkie. Zmodyfikowałam przepis wygrzebany gdzieś z notatek i dostosowałam do swoich potrzeb. Jeśli ktoś nie przejmuje się ilością cukru w cieście, może dosypać więcej. Podczas przygotowań ciasta z suszonymi figami i orzechami w całym domu roznosi się zapach cynamonu, co sprawia, że idealnie wpiszę się ono również w Bożonarodzeniowe menu :-). Podaję przepis z moimi poprawkami ;-).

 

Ciasto z suszonymi figami i orzechami

 

Składniki:

  • 190 g mąki pszennej
  • 170 g drobnego cukru do wypieków ( można dać 200 g )
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 220 ml wody
  • około 10 suszonych fig
  • 50 g orzechów włoskich ( z racji tego że za nimi nie przepadam dałam mniej, jeśli lubicie dajcie 80 g )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu ( można dać 2 )
  • Polewa: około 1/2 tabliczki czekolady mlecznej i około czubatej łyżeczki masła ( jeśli lubicie więcej polewy zróbcie ją z całej tabliczki czekolady )

Ciasto z suszonymi figami i orzechami

 

Figi drobno kroimy, a orzechy siekamy.

 

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło oraz podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż składniki się połączą. Nie może się zagotować ! Wyłączamy płomień i wsypujemy figi. Odstawiamy do ostudzenia ( może być letnie ).

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przesiewamy do miski. W osobnej misce ubijamy mikserem na wysokich obrotach jajka z cukrem, aż staną się puszyste, a cukier się roztopi ( około 6 min ). Wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy ponownie mikserem ale na najmniejszych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie wlewamy mieszankę z figami i wsypujemy orzechy, ponownie mieszamy, ale z użyciem łyżki.

 

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, dno wykładamy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 min, do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby zaczęło się przypiekać z wierzchu, a było niedopieczone w środku, należy przykryć je folią aluminiową i piec dalej.

 

Do rondelka przekładamy czekoladę i masło, na małym ogniu, ciągle mieszając roztapiamy polewę, nie za długo aby się nie zważyła. Delikatnie studzimy jeżeli jest za płynna i polewamy przestygnięte ciasto. Można udekorować wg gustu, np. orzechami.

 

Smacznego !

komentarzy: 2