Archiwa kategorii: Zapiekanki



Pie z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Pie ( paj ) z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera. Przepis ten podpatrzyłam w świątecznym odcinku Jego programu. Wprowadziłam kilka zmian i przyznam szczerze, że pie bardzo nam smakował. Jest to rodzaj placka, tyle, że ciasto jest na wierzchu, a nie na spodzie i nadzienie jest wytrawne. To fajny sposób na wykorzystanie resztek z pieczonego mięsa, np. indyka czy kurczaka. Jamie wykorzystał resztki mięsa z indyka. Fajnym pomysłem jest również dodanie kasztanów i szałwii do ciasta francuskiego. Zaskakująco dobre połączenie !

Zapraszam również na naszego Facebooka ;-) ! Wrzucam tam ostatnio zdjęcia moich tworów – hand made na święta, niebawem pojawi się też kilka innych rzeczy ;-). Zajrzyjcie koniecznie :-).

 

Pie z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Paj z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

 

Składniki ( z moimi zmianami ):

  • 1 ciasto francuskie
  • 3 – 4 duże pory ( biała i jasnozielona część )
  • około 150 g boczku surowego, wędzonego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • mięso z 4 udek z kurczaka bez kostek ( można wykorzystać resztki pieczonego mięsa z indyka lub kurczaka )
  • 100 g kasztanów pieczonych
  • kilkanaście listków świeżej szałwii
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • opakowanie mrożonego zielonego groszku i 1 łyżka masła

Paj z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Paj z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Pie z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Pie z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Pie z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Pie z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Pie z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Pie z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Paj z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Pie z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Pie z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

Paj z porem i kurczakiem wg. Jamiego Olivera

 

Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z dodatkiem oliwy. Boczek i mięso kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż się delikatnie zrumienią. W międzyczasie dokładnie umyte pory, kroimy w półplasterki. Wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem oraz oberwanymi z gałązek listkami tymianku. Dusimy na małym ogniu, aż pory będą miękkie. Następnie dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany, gotujemy, aż sos zgęstnieje.

 

Kiedy sos stanie się gęsty, wyłączamy płomień pod naczyniem. Na misce lub garnku kładziemy duże sitko lub cedzak i wykładamy nadzienie. Czekamy, aż sos spłynie do garnka. Nie wylewamy go !! Przyda się później ;-).

 

W międzyczasie na oprószoną mąką stolnicę kładziemy płat ciasta francuskiego. Na jego połowie rozsypujemy pokruszone w palcach kasztany i porwane listki szałwii. Następnie nakrywamy drugą połową i delikatnie dociskamy. Następnie wałkujemy aby kasztany i szałwia „wbiły” się w ciasto. Musimy robić to dość delikatnie żeby ciasto się nie porwało.

 

Odsączony farsz przekładamy do naczynia w którym będziemy piec pie. Na wierzchu kładziemy rozwałkowany płat ciasta, delikatnie otulamy farsz ciastem jak kołderką :-). Ostrym nożem delikatnie nacinamy ciasto na krzyż, żeby ładnie wyglądało. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 – 40 minut.

 

Na 10 min przed końcem pieczenia gotujemy w garnku osoloną wodę. Wrzucamy groszek i chwileczkę gotujemy. Wystarczy jak zawrze, groszek nie może się rozgotować – wtedy wyłączamy płomień i przykrywamy pokrywką. Podgrzewamy sos. Wyjmujemy pie z piekarnika. Odcedzamy groszek i przekładamy go do miski, na wierzchu kładziemy 1 łyżkę masła, niech się roztopi.

 

Pie kroimy łyżką i nakładamy na talerz, polewamy sosem, obok nakładamy groszek.

 

Smacznego !

 

komentarz: 1