Zupa kukurydziana rozgrzewająca

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email
  • Wykop
  • NK
  • Delicious
  • Blip
  • RSS

Zupa kukurydziana, która idealnie rozgrzewa po zimowym spacerze. Jest w niej dużo warzyw, więc jest również sycąca. Delikatna w smaku, lekko słodka po prostu pyszna. Mimo dodatku ziemniaków można podać ją z ciepłym pieczywem. Według mnie może służyć za cały obiad zwłaszcza z dodatkiem pieczywa. Wypróbujcie koniecznie !

Podaję również przepis na domowy bulionRisotto ze szparagami, groszkiem i miętą. Czytaj więcej ... » warzywny, który jest po prostu idealny. Tak aromatyczny, że można go jeść jako zupę. Przepis można modyfikować i dorzucać dowolne warzywa zalegające w lodówce. Jest to dobry pomysł nie mądre zagospodarowanie resztek, z których powstanie cudowny i aromatyczny bulion, który posłuży za bazę zup.

 

Zupa kukurydziana rozgrzewająca

 

Składniki:

BULION WARZYWNYPasta bulionowa - warzywna kostka rosołowa. Czytaj więcej ... »

ZUPA KUKURYDZIANA

  • 1,5 l bulionu warzywnego ( można użyć mięsnego )
  • 400 g surowego, wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 600 g ziemniaków
  • 2 puszki kukurydzy wraz z zalewą ( niedosładzanej )
  • 300 g gęstej, kwaśnej śmietany ( można pomieszać pół na pół z gęstym jogurtem )
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • natka pietruszkiBruschetta - grzanki z salsą pomidorową. Czytaj więcej ... »
  • 2 krople tabasco lub świeżo mielone chilliPierś z kurczaka na sposób Jamie'go Olivera. Czytaj więcej ... »
  • do zupy można dorzucić mięso gotowane w rosole

Zupa kukurydziana rozgrzewająca

Zupa kukurydziana rozgrzewająca

 

BULION: Warzywa obieramy ze skórki i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki, z grubsza, to nie jest istotne. ZiołaBruschetta - grzanki z salsą pomidorową. Czytaj więcej ... » pozostawiamy w całości. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone pieczarki, smażymy na dużym płomieniu, aż się zrumienią. Dorzucamy resztę warzyw i chwilę smażymy. Zalewamy warzywa wodą i dodajemy zioła oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, najlepiej około 1,5 h na małym ogniu. Można dolać wody jeśli za bardzo wyparowała. Powinno wyjść około 1,5 l wywaru.

 

ZUPA KUKURYDZIANA: W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dorzucamy pokrojony w kostkę boczekBoczek pieczony - sposób 1.. Czytaj więcej ... ». Czekamy aż się dobrze zrumieni. W międzyczasie kroimy cebulę w dużą kostkę. ZiemniakiKurczak po amerykańsku z pieczonymi ziemniakami. Czytaj więcej ... » i marchewPasztet warzywny. Czytaj więcej ... » w mniejszą. Do rumianego boczku dodajemy cebulę, zmniejszamy płomień i dusimy razem około 5 min. Następnie dodajemy marchewkę i przesmażamy kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodajemy ziemniaki i kukurydzę z puszki wraz z zalewą. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę przekładamy do miseczki i dodajemy chochlę zupy, mieszamy i całość wlewamy do zupy. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą jeśli potrzeba, oraz 2 kroplami tabasco lub szczyptą mielonego chilli. Podajemy na gorąco, można dodać ciepłe, chrupiące pieczywoBułeczki włoskie z suszonymi pomidorami i bazylią. Czytaj więcej ... ».

 

Smacznego !

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Email
  • Wykop
  • NK
  • Delicious
  • Blip
  • RSS

Lubisz to?

Obserwuj blog iCook & Look na Bloglovin
komentarzy: 8

8 myśli nt. „Zupa kukurydziana rozgrzewająca

Dodaj komentarz

Dziękuję za pozostawione komentarze. Wszelkie spostrzeżenia, sugestie dotyczące przepisów są bardzo mile widziane.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge