Boczek pieczony - sposób 1.

Boczek pieczony – sposób 1. , to przepis na doskonałą wędlinę na kanapkę. Osobiście nie lubię większości wędlin dostępnych w sklepach, mam wrażenie, że wszystkie smakują tak samo. Poza tym ( oczywiście ! ), nie wiemy co do nich dodają. Wszystkie są takie piękne, różowe i apetyczne. Ale tylko z wyglądu. To mięso jest co prawda nieco tłuste ale od czasu do czasu, lepiej go zjeść niż tą szynkę kupioną w sklepie. W następnym poście podam przepis na boczek rolowany. A znam jeszcze mało kłopotliwy przepis na super prosty schab, który można wykorzystać jako wędlinę. Nie wiem czemu jeszcze go Wam nie pokazałam, nadrobię ! 😉 A tym czasem …

 

Boczek pieczony - sposób 1.

Boczek pieczony - sposób 1.

 

Składniki:

  • 600 g boczku surowego, nie wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • około 2 łyżeczek suszonego majeranku
  • 2 duże szczypty soli
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju

 

Boczek pieczony - sposób 1.

Boczek pieczony - sposób 1.

Boczek pieczony - sposób 1.

Boczek pieczony - sposób 1.

Boczek pieczony - sposób 1.

Boczek pieczony - sposób 1.

Boczek pieczony - sposób 1.

 

Jeżeli mięso jest ze skórą, możemy ją usunąć. Ja zrobiłam to po upieczeniu, bo jest łatwiej. Czosnek obieramy, 3 ząbki kroimy w plasterki i ucieramy w moździerzu z 2 dużymi szczyptami soli. Pozostały jeden ząbek kroimy w plasterki. Odkładamy.

 

Przygotowane mięso ( umyte i osuszone ), nacieramy dokładnie czosnkiem roztartym z solą, następnie robimy małe dziurki nożem i upychamy pokrojony w plasterki czosnek. Obsypujemy obficie majerankiem.

 

Do naczynia żaroodpornego nalewamy 2 łyżki oleju, następnie wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Wkładamy boczek. Wstawiamy naczynie do lodówki na kilka godzin, można na całą noc.

 

Pieczemy pod przykryciem około 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.

 

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia, następnie do lodówki aby boczek dobrze się scalił i łatwo dał się pokroić.

 

Smacznego !