Brownie z malinami

Brownie z malinami to chyba jedyna wersja mocno czekoladowego deseru, która smakuje mi w stu procentach. Generalnie za czekoladą nie przepadam, 1 góra 2 kostki i jestem totalnie zasłodzona, ale temu wilgotnemu, ekspresowemu ciastu z kwaskowymi malinami nie można się oprzeć. Najważniejsze to nie upiec go za bardzo, środek powinien zostać lekko płynny, jakby nie do końca ścięty. Można je podawać uprzednio schłodzone w lodówce lub na ciepło z gałką lodów waniliowych. Jeśli wybierzecie wersję na ciepło, radzę po upieczeniu, schłodzić ciasto, następnie pokroić w kawałki i dopiero odgrzewać, bo zaraz po upieczeniu ciężko je pokroić.

 

Brownie z malinami

 

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka ( wielkość M )
  • 140 g mąki
  • 50 g niesłodzonego kakao
  • ok. 400 g świeżych malin

 

Brownie z malinami

Brownie z malinami

Brownie z malinami

 

W garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło, kiedy już mniej więcej połowa się rozpuści wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę i cukier. Podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści i połączy. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy po jednym jajku jednocześnie mieszając ( to bardzo ważne, ponieważ masa jest gorąca i może zrobić się jajecznica ). Następnie wsypujemy mąkę i kakao, dokładnie mieszamy. Wsypujemy połowę malin i delikatnie mieszamy.

 

Przekładamy masę do formy o wymiarach 20 cm x 30 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pozostałe maliny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C, na 30 minut.

 

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki, schłodzone łatwiej się kroi.

 

Smacznego !