Bruschetta – ten kto wymyślił te grzanki powinien dostać nobla, czy coś w tym stylu ;-). Są absolutnie przepyszne i idealne na letnie kolacje. Salsa pomidorowa, teraz smakuje najlepiej, kiedy pomidory są słodkie i dojrzałe. Krzyś wynalazł w Lidlu te fantastyczne wielkie kromki chleba pszennego specjalnie do tego celu. Ale wielokrotnie wykorzystywałam bagietkę lub inne pieczywo. Salsa nie musi koniecznie składać się ze składników które podam. Można kombinować i dorzucać inne warzywa, te które lubimy do tego troszkę oliwy, octu balsamicznego i ziół, i gotowe. Prosta w przygotowaniu i przepyszna ! Mam nadzieję, że zdjęcia zachęcą Was do przygotowania ! Polecam !

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Składniki: ( ilość składników należy dostosować do potrzeb )

  •  pieczywo pszenne ( bagietka, bułeczki lub specjalne pieczywo do bruschetty )

MASŁO CZOSNKOWO -ZIOŁOWE

  • miękkie masło
  • świeże zioła: koperek, natka pietruszki, szczypiorek ( można dodać również inne, ilość dostosujmy wg gustu )
  • czosnek
  • sól, pieprz

SALSA POMIDOROWA

  • pomidory
  • oliwki bez pestek
  • mozzarella
  • cebula
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • można dodać suszone zioła prowansalskie

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Bruschetta - grzanki z salsą pomidorową

Koperek, pietruszkę i szczypiorek dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie bardzo drobno siekamy, wrzucamy do masła, dodajemy starty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Jeżeli używamy bułek lub bagietki, należy je pokroić najlepiej na kromeczki ( w miarę duże aby salsa którą położymy na wierzch nie spadała ). W następnej kolejności smarujemy pieczywo masłem czosnkowo – ziołowym i kładziemy na blaszkę lub ruszt ( można również opiec je na grillu ). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, czekamy aż zrobią się chrupkie i rumiane.

Oliwki i mozzarellę odsączamy z zalewy. Pomidory i ser kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki, a cebulę w piórka. Bazylię siekamy, niezbyt drobno. Wrzucamy wszystko do miski i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ziołami prowansalskimi. Następnie wlewamy oliwę i odrobinę octu balsamicznego. Dokładnie mieszamy.

Kiedy pieczywo jest już gotowe wyjmujemy je z piekarnika i układamy na desce. Kiedy jest jeszcze ciepłe, kładziemy na nie salsę. Jeżeli trzeba kroimy na mniejsze kawałki.

Palce lizać ! 🙂

Smacznego !