Uwielbiam piec własne pieczywo. Te włoskie bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią są pyszne, mięciutkie i nawet na 3 dzień świeże. Warto samemu piec pieczywo, chociaż od czasu do czasu, ponieważ wiemy co do niego dodajemy. Bez wypełniaczy itp. Poza tym pieczenie bułek czy chleba wcale nie jest trudne czy czasochłonne. Nie posiadam maszyny do pieczenia chleba, mimo to już wielokrotnie piekłam chleb i bułki. Trzeba tylko odnaleźć dobry przepis, mój pochodzi z książki kucharskiej Lidla. Zapach upieczonych bułeczek sprawił, że większość porcji została pochłonięta zanim zdążyły do końca ostygnąć. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie :-).

Bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g roztopionego masła
  • 2 małe jajka
  • 1 cebula
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki posiekanej bazylii

Bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią

Bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią

Bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią

Bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią

Drożdże wymieszać z cukrem, kiedy zaczną się rozpuszczać dodać ciepłe mleko ( nie za gorące, temperatura powinna być taka, że gdy zamoczymy palec nie może nas sparzyć ). Odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na łyżce masła lub oliwy, studzimy. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokrojone pomidory, przesmażoną cebulę, posiekaną bazylię, roztopione masło, roztrzepane jajka i zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Wyrobione ciasto musi być elastyczne i gładkie. Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Objętość musi się podwoić. Kiedy to się stanie, odrywamy po kawałku ciasta i formujemy bułeczki tej samej wielkości.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy bułeczki i pieczemy około 17 – 20 minut, aż będą złociste.

Smacznego !

W następnym poście, propozycja smarowidła, które świetnie smakuje z tymi bułeczkami i nie tylko :-). Zapraszam !!

Bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią