Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą, kto ich nie lubi ? Są pyszne i kruche. Świetnie smakują z kawą lub herbatą. Ja natomiast wykorzystuję sezon na owoce i bardzo często przyrządzam kompot – dzisiaj z czarnych porzeczek. Ciasteczka z czekoladą są idealne na podwieczorek dla dzieciaków. Plusów jest więcej, są bardzo proste w przygotowaniu i szybko się pieką. Poradzi sobie z nimi nawet największy amator. Można również upiec podwójną porcję i przechować w zamkniętym pojemniku, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, nie sięgniemy po kupnego wafelka czy ciastko. Ja do swoich ciasteczek dodaję tylko czekoladę ale jeżeli ktoś lubi można zmniejszyć jej ilość i dodać orzechy włoskie lub arachidowe, wcześniej posiekane. Wypróbujcie koniecznie ! 😉

Ciasteczka z czekoladą

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej ( można użyć gorzkiej lub pomieszać gorzką i mleczną )

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Miękkie masło przekładamy do większej miski i dosypujemy cukier. Drewnianą łyżką dokładnie ucieramy, aż cukier troszkę się rozpuści. Następnie wbijamy jajko i ponownie mieszamy, aż masa się połączy. Kiedy to się stanie dosypujemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i stopniowy dosypujemy mąkę. Kiedy dodamy całą mąkę i ciasto zacznie się zbijać w całość, formujemy z niego kulę i odstawiamy.

Czekoladę o temperaturze pokojowej kroimy w kosteczkę. Dosypujemy do ciasta i ponownie zagniatamy łyżką. Można to robić również rękoma na stolnicy, jeżeli komuś będzie wygodniej. Należy jednak uważać żeby poprzez ciepło dłoni czekolada się nie rozpuściła.

Kiedy wymieszamy ciasto z czekoladą, przekładamy je na stolnicę posypaną lekko mąką i wałkujemy placek o grubości mniej więcej 1 cm. Następnie wycinamy małe kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 – 15 min, aż będą lekko rumiane w 180 stopniach. Ciasteczka trzeba troszkę przestudzić, a moim zdaniem najlepsze są kiedy są już całkiem zimne.

 

Smacznego !