Ciasto cytrynowe jest idealnym deserem na lato. Jest orzeźwiające i intensywnie cytrynowe ! Nie wymaga wiele zachodu. Poza tym jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Wiem co możecie sądzić – zwariowała piecze w takie upały – ale na szczęście przygotowuje się je i piecze bardzo szybko, a później pozostaje się cieszyć tym pysznym deserem. Ciasto polane jest miksturą, która powstała z połączenia soku z cytryny z cukrem kryształem. Dzięki temu na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka z cukru, a sok nasącza ciasto. Niebo w gębie !

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

 

Składniki ( proporcje mogą wydać się śmieszne ale chciałam zrobić małe ciasto, a przepis miałam na duże więc podzieliłam ilość składników na pół ) :

CIASTO:

  • 113 g miękkiego masła
  • 113 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny

POLEWA :

  • 85 g cukru kryształu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

 

Masło przekładamy do miski, wsypujemy cukier i mikserem ubijamy, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy 1 jajko, ponownie ucieramy i 2 jajko. Dobrze mieszamy. W następnej kolejności przesiewamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia, prosto do masy. Miksujemy. Z dokładnie umytej cytryny ścieramy na tarce skórkę i wrzucamy do masy. Wlewamy 2 łyżki mleka i ponownie łączymy składniki.

Polewa: należy wymieszać cukier z sokiem z cytryny zaraz przed polaniem ciasta, tak aby cukier NIE zdążył się rozpuścić.

Wylewamy masę do natłuszczonej masłem tortownicy o średnicy 19 cm. Pieczemy w 170 stopniach około 30 minut.

 

Wyjmujemy z piekarnika studzimy około 15 minut, następnie ostrożnie wyjmujemy z formy, odwracamy. Ciasto cytrynowe polewamy polewą. Czekamy aż przestygnie, a cukier utworzy skorupkę.

 

Uwaga: Podwójna porcja tego ciasta wystarcza na blaszkę o wielkości około 23 x 30 cm.