Focaccia po hiszpańsku ? Dzisiejszy przepis to połączenie kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Focaccia czyli ciasto drożdżowe wzbogacone o gotowane ziemniaki znane we Włoszech oraz nadzienie w stylu hiszpańskim : cebula, chorizo, chilli, oliwki i ser Grana Padano. Pomieszanie z poplątaniem :-). Ale kto powiedział, że nie można łączyć różnych kuchni 🙂 ? Zapraszam ! 🙂

Focaccia po hiszpańsku ?

 

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków ( wystudzonych )
  • 300 – 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru

NADZIENIE:

  • 500 g cebuli
  • kilka zielonych oliwek
  • około 80 g chorizo
  • 1 mała papryczka chilli ( jeśli ktoś nie przepada za ostrym smakiem, można pominąć lub dodać mniej)
  • 4 – 5 łyżek tartego sera Grana Padano
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku ( może być suszony )
  • 2 łyżeczki cukru

Focaccia po hiszpańsku ?

Focaccia po hiszpańsku ?

Focaccia po hiszpańsku ?

Focaccia po hiszpańsku ?

Focaccia po hiszpańsku ?

Focaccia po hiszpańsku ?

 

Do miseczki wkładamy drożdże, 2 łyżeczki cukru oraz 3 łyżki wody. Dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie się pienić.

Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz 1 łyżeczkę soli. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy zaczyn i ponownie mieszamy. Dolewamy stopniowo wodę oraz oliwę i mieszamy. Kiedy ciasto zacznie się odklejać od ścianek wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką i dalej wyrabiamy. Kiedy ciasto stanie się gładkie wkładamy je ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. Cebulę kroimy w piórka i wkładamy na patelnię, dodajemy posiekany czosnek, tymianek, cukier, sól i pieprz. Smażymy aż cebula zmięknie.

Oliwki, chorizo i chilli kroimy w plasterki i odkładamy na bok.

Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy cebulę i dokładnie rozprowadzamy po cieście. Następnie układamy równomiernie oliwki, chorizo i chilli. Wszystko posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni C na około 30 min.

Uwaga: nadzienie jest bardzo ostre i jeżeli posiłek będą jadły dzieci nie dodawajmy chilli, sprawdźmy też jak ostra jest chorizo.