Focaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą do pizzy. We Włoszech każdy region posiada swoją wersję tego pieczywa, które najczęściej polane jest pyszną oliwą.

Myślę, że każdy z nas uwielbia świeże i ciepłe pieczywo. Zapach świeżo upieczonego drożdżowego ciasta wypełnia każdy zakamarek domu i sprawia, że każdy robi się głodny. Kilka dodatków sprawia, że to z pozoru zwykłe ciasto staje się niebanalną przekąską lub kolacją. Dobór składników, które znajdą się na wierzchu zależy tylko od nas, ja uwielbiam ją z oliwkami, solą morska i odrobiną chilli ale można dodać także suszone pomidory i świeże zioła. Gwarantuję, że pytań typu ” już gotowe ? ” , ” można już jeść ? ” nie zabraknie ;-). Od wyjęcia z piekarnika nie mija 10 min i po focacci zostają same okruszki. Mimo, że to ciasto wspaniale smakuje samo, to bardzo polecam podawać go z oliwą aromatyzowaną z dodatkiem octu balsamicznego i lampką czerwonego, wytrawnego wina. Zadowolenie najbliższych murowane, u mnie w domu sprawdza się za każdym razem 😉

Focaccia z oliwkami i solą morską

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • sól morska gruboziarnista
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Focaccia z oliwkami i solą morską

Focaccia z oliwkami i solą morską

Focaccia z oliwkami i solą morską

Focaccia z oliwkami i solą morską

Focaccia z oliwkami i solą morską

Focaccia z oliwkami i solą morską

Focaccia z oliwkami i solą morską

Drożdże skruszyć do miski, dodać 60 ml ciepłej ( nie gorącej! ) wody, 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę soli drobnoziarnistej, 1 łyżkę stołową ziół prowansalskich, wlać zaczyn i resztę ciepłej wody. Wyrobić, a kiedy będzie już w miarę elastyczne dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i ponownie wyrobić. Formę w której będziemy piec nasz chlebek smarujemy oliwą. Rozkładamy na niej ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie smarujemy pędzelkiem nasączonym oliwą i wtykamy oliwki, posypujemy solą morską i oprószamy chilli w płatkach. Pieczemy w 200 stopniach, aż ciasto będzie rumiane.

Smacznego !