Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi

Kluski śląskie ” chodziły ” za mną już od dłuższego czasu. Jestem przeciwniczką dań gotowych więc postanowiłam je zrobić sama według przepisu mamy. Banalnie proste w wykonaniu i pyszna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. No ale jak kluski śląskie to koniecznie z gulaszem. W moim domu to mama przygotowuje tradycyjne polskie dania, bo nikt inny nie jest w stanie powielić tego smaku. Dzisiaj postanowiłam sama spróbować. Wyszedł pyszny, gęsty, paprykowo – pomidorowy gulasz, nieco złagodzony poprzez dodatek śmietany. A z racji tego, że zrobiłam go więcej, będzie on jutro dodatkiem do placków ziemniaczanych. Spróbujcie sami ! 😉

Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi

Składniki :

NA GULASZ

  • 500 g mięsa wieprzowego ( ja użyłam szynki )
  • 1 duża cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • duża szczypta oregano
  • duża szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • około 2 łyżek kwaśnej śmietany

Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi

Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi

NA KLUSKI ŚLĄSKIE

  • ugotowane i ostudzone ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • jajko

Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi

Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę, niezbyt małą. Rozgrzewamy garnek o grubym dnie, wlewamy około 2 łyżek oleju i wrzucamy mięso. Smażymy na dużym ogniu, aż mięso się zrumieni. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę i pieczarki w cienkie pół talarki. Dorzucamy do mięsa. Ścieramy czosnek i wsypujemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy pomidory z puszki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Po około 20 minutach odkrywamy i dalej dusimy, aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. Aby smak był łagodniejszy dodajemy około 2 łyżki śmietany ale nie jest to konieczne.

Przepis na kluski śląskie nie jest zbyt precyzyjny ale dzięki temu bardzo prosty, nie potrzebujemy nawet wagi. Należy obrać i ugotować ziemniaki. Gdy przestygną przeciskamy je przez praskę do garnka lub miski. Uklepujemy dokładnie i rysujemy podziałkę na 4 części. Wyjmujemy 1/4  i zasypujemy “dziurę” mąką ziemniaczaną na równo z resztą ziemniaków, oprócz tego dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i jajko ( tu już musimy wyczuć czy ciasto dobrze się wiąże, jeżeli masy jest dużo trzeba dać 2 jajka itd. ). Zarabiamy ciasto ( razem z tą 1/4 którą wyjęliśmy ). Formujemy niewielkie kuleczki i robimy z nich dołeczek palcem. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 3 – 5 minut .

Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi

Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi

Smacznego !