Jajka zapiekane z fasolą i chorizo, to nietypowy jak dla mnie pomysł na śniadanie ( zazwyczaj zjadam kanapki ) ale przyznam szczerze, bardzo smaczny. Pikantność fasoli w pomidorach i chorizo idealnie łagodzi jajko. Niedawno podałam Wam przepis na fasolę w pomidorach i jeżeli będziecie mieć jej zapas w lodówce to szybko przygotujecie takie śniadanie. Ja zrobiłam je w małych kokilkach aby każdy miał porcję dla siebie. Można również zrobić porcję w dużym naczyniu do zapiekania, wszystko zależy od tego ilu osobom chcecie podać to pyszne śniadanie ! 😉 Wypróbujecie ?

PS. Czyż te sycylijskie pomarańcze moro nie są śliczne ? <3

 

Jajka zapiekane z fasolą i chorizo

Jajka zapiekane z fasolą i chorizo

 

Składniki: 

(na porcję dla 1 osoby )

  • około 4 łyżki fasoli w sosie pomidorowym 
  • 1 – 2 jajka
  • 2 duże plastry chorizo – moje były naprawdę duże, jeżeli macie chorizo w formie pęta kiełbaski dodajcie kilka plasterków, według uznania
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • świeże pieczywo

Jajka zapiekane z fasolą i chorizo

Jajka zapiekane z fasolą i chorizo

Sycylijskie pomarańcze moro

 

Na dno małego naczynia do zapiekania wykładamy fasolę w pomidorach, następnie robimy wgłębienie w które wbijamy jajko. Oprószamy je pieprzem i solą. Jeśli macie tak jak ja duże, cienkie plastry chorizo pokrójcie je w paski i zwińcie w ruloniki. Następnie powtykajcie w fasolę, tak aby się nie rozwinęły. Jeżeli posiadacie chorizo w formie kiełbaski, pokrójcie ją na cienkie plasterki i również powtykajcie w fasolę.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu i wkładamy naczynko. Zapiekamy aż białko się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Jeżeli nie lubicie płynnego żółtka, zaczekajcie dłużej ;-). Podajemy gorące ze świeżym pieczywem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego !