Zapiekanka ziemniaczana inaczej kartoflak to świetna i nie droga propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Z dodatkiem domowej surówki staje się nie tylko sycącym posiłkiem ale także bogatym w witaminy. Przede wszystkim to bardzo smaczna propozycja. Szczególnie przypadła do gustu domownikom, to taka zdrowsza wersja placków ziemniaczanych. Proste i pyszne ! Bo chyba o to chodzi w codziennym gotowaniu :-).

 

Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana

 

Składniki ( na sporą porcję dla około 5-6 osób ):

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 pętko kiełbasy ( ja użyłam wieprzowo – drobiowej )
  • 350 g boczku ( połowa pokrojona w cienkie plasterki, połowa w kawałku )
  • 3 małe cebule
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • około 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka majeranku suszonego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • do podania surówka colesław ( przepis tu ! ) i kilka łyżek kwaśnej śmietany

 

Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana

Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana

Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana

Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana

Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana

Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana

Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana

Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana

Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana

 

Cebulę, kiełbasę i boczek ( ten w kawałku ) kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię i na suchą wrzucamy boczek i kiełbasę. Kiedy lekko się przesmażą dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli, a mięso zrumieni. Odstawiamy na bok.

 

Natkę pietruszki drobno siekamy.

 

Ziemniaki ścieramy na tarce lub w robocie ( na drobnych oczkach ). Dodajemy przesmażoną kiełbasę z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Następnie jajka, obie mąki, natkę pietruszki i majeranek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.

 

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Pędzelkiem smarujemy powierzchnię zapiekanki odrobiną oleju, następnie układamy plasterki boczku.

 

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez co najmniej godzinę. Wierzch i spód zapiekanki muszą być rumiane.

 

Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i surówką. Całość można posypać natką pietruszki.

 

Smacznego !