Ketchup domowy

Ketchup domowy miałam ochotę zrobić już nie raz. Problem stanowił przepis. Od ich nadmiaru w internecie, aż kręci się w głowie. Zrobiłam to co zwykle wydrukowałam kilka, przeczytałam i zrobiłam po swojemu ;-). Na początek zrobiłam porcję z 2 kg pomidorów z której wyszło 4 małe słoiczki, na spróbowanie. Przepis okazał się strzałem w 10 ! Nie spodziewałam się, że domowy ketchup może smakować tak podobnie do tych ze sklepu – oczywiście mówię tutaj o ketchupach dobrej jakości. Następnego dnia poleciałam na targ i kupiłam 6 kg pomidorów ;-). I tak oto mamy zimowy zapas ketchupu. Pysznego i gęstego, Krzysiu wyjadał go łyżeczką ze słoika <3 . Polecamy !

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Składniki ( na 4 małe słoiczki ) :

  • 2 kg pomidorów – uważam, że najlepsze są pomidory lima, gdyż mają dużo miąższu, a mało wody i pestek, za drugim razem ich użyłam i wyszło więcej ketchupu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 pałeczka selera naciowego
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 liście laurowe najlepiej świeże
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • około 20 ziarenek kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • około 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • około 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • oliwa z oliwek

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i chilli drobno siekamy, selera kroimy w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę, czosnek, chilli i selera – przesmażamy, aż zmiękną. W międzyczasie kroimy pomidory w duże kawałki i dorzucamy do garnka. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy – oprócz octu i cukru. Smażymy, aż pomidory puszczą sok i się rozgotują.

Muszą być naprawdę miękkie, gdyż następną czynnością będzie przecieranie przez sito. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, jak nam się uda to również goździki. Porcjami, dokładnie przecieramy przez sitko. Następnie ponownie stawiamy na średnim ogniu doprawiamy octem i cukrem. Gotujemy aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty. Próbujemy – w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, cukrem lub octem. Moim zdaniem gorący sos nie smakuje tak dobrze jak zimny więc proszę się nie zrażać :-).

Następnie do wcześniej umytych i osuszonych słoiczków przekładamy gorący ketchup i dokładnie zakręcamy. Stawiamy odwrócony na nakrętce – przez około 10 – 15 min. Gotowe ! 🙂

Smacznego !