Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli brzmi banalnie ale może być podana z wykwintny sposób. W zeszły weekend byłam na weselu mojego brata, gdzie jako przystawkę podano konfiturę z czerwonej cebuli a na niej ułożono plasterki domowego pasztetu. Z początku nawet nie zorientowałam się co to właściwie jest. W smaku lekko kwaskowa, lekko słodka. Pyszna. Do tego pięknie podana. Przystawka stała się hitem, dzięki tej konfiturze :-). Oczywiście od razu postanowiłam sama ją przyrządzić. Dopracowałam przepis i do dzieła.

Taka wystudzona konfitura z czerwonej cebuli jest doskonała do pieczonych mięs i pasztetów, podanych z lampką dobrego wytrawnego czerwonego wina. Polecam !

 

Konfitura z czerwonej cebuli

 

Składniki:

  • 500 g czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml czerwonego wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

 

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę oczyszczamy i kroimy w cieniutkie piórka i wrzucamy na patelnię. Czosnek siekamy i dorzucamy do cebuli. Cebulę smażymy aż zmięknie. Kiedy to się stanie wlewamy wino, ocet balsamiczny, ocet winny i mieszamy. Następnie posypujemy cukrem, ponownie mieszamy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż cebula stanie się miękka i delikatna. Następnie doprawiamy dużą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.

 

 

Próbujemy. Konfitura powinna być lekko kwaśna, lekko słodka. Jeżeli któryś z tych aromatów jest mało wyczuwalny, dolejmy więcej octu lub dosypmy cukru. Studzimy, podajemy.

 

Smaczengo !