Kotleciki rybne ze szpinakiem

Kotleciki rybne ze szpinakiem to super pomysł na piątkowy obiad i nie tylko. Dzięki dodatkowi szpinaku są nie tylko zdrowe ale jednocześnie nie mają bardzo intensywnego smaku ryby. Nadają się dla dzieciaków, gdyż są delikatne w smaku. Fajnym dodatkiem do ryby jest smażony ryż z jajkiem i warzywami. Moim zdaniem ryż lepiej pasuje do ryby niż ziemniaki :-). Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku można pominąć jego dodatek, robiłam je w takiej wersji i są równie smaczne. Liczę, że danie przypadnie Wam do gustu, zapraszam do gotowania !

 

Kotleciki rybne ze szpinakiem

Składniki ( dla 4 – 5 osób ):

KOTLECIKI

  • 500 g świeżych filetów z dorsza ( można użyć innej ryby, nawet mrożonej, tylko uprzednio trzeba ją rozmrozić )
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • trochę mleka
  • 1 kajzerka
  • bułka tarta
  • vegeta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

RYŻ Z WARZYWAMI

  • 2 woreczki ugotowanego na sypko ryżu
  • 250 g mrożonego groszku z marchewką
  • 2 jajka
  • vegeta
  • sól, pieprz

Kotleciki rybne ze szpinakiem

Kotleciki rybne ze szpinakiem

Kotleciki rybne ze szpinakiem

Kotleciki rybne ze szpinakiem

Kotleciki rybne ze szpinakiem

Kotleciki rybne ze szpinakiem

Kotleciki rybne ze szpinakiem

Szpinak wysypujemy na sitko i dokładnie myjemy, następnie osuszamy. Kroimy liście na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i wrzucamy szpinak, przykrywamy. Na początku szpinaku będzie dużo ale już po chwili znacząco zmniejszy swoją objętość. Kiedy to się stanie, zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż woda odparuje. Wtedy dodajemy ząbek czosnku, mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie zdejmujemy z patelni aby ostygł. Przekładamy go do dużej miski.

Teraz ryba. Mrożoną trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć aby dobrze odtajała, następnie na papierowym ręczniku odsączyć nadmiar wody. Kiedy używamy świeżych filetów upewnijmy się, że nie ma w nich ości. Następnie kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy do miski ze szpinakiem. Kajzerkę wkładamy do miski i zalewamy mlekiem, czekamy aż nasiąknie, następnie odciskamy, rozdrabniamy widelcem, dodajemy do ryby i szpinaku. Następnie wbijamy jajko i doprawiamy vegetą, pieprzem i solą. 2 ząbki czosnku ścieramy do masy i wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest za luźna, czyli nie da się z niej formować kotlecików dodajmy 1 łyżkę bułki tartej. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, formujemy małe, zgrabne kotleciki, obtaczamy je w bułce i smażymy na złoto. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik.

Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi wsypujemy mrożony groszek z marchewką. Czekamy, aż warzywa się rozmrożą. Następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Do małej miseczki wbijamy 2 jajka, przyprawiamy je vegetą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ryżu, natychmiast mieszamy. Czekamy, aż jajko się zetnie. Próbujemy, być może trzeba dosolić.

Teraz najlepsza część :-). Jeżeli chcemy danie podać elegancko możemy ryż wsadzić do miseczki lub obręczy i wyłożyć na talerz.

Obok układamy kotleciki i w osobnej miseczce sałatkę ( ja podałam czerwoną kapustę z jabłkiem ).

 

Smacznego !