Kotleciki z selera z sosem grzybowym to moja propozycja na bezmięsny obiad. Szczerze powiedziawszy nikt specjalnie nie narzekał na brak mięsa, bo kotleciki są bardzo sycące i bardzo smaczne ! I wcale nie smakują intensywnie selerem.

 

Pomysłów na jarskie kotlety jest wiele. Próbowaliście kiedyś kotlecików z cukinii ( plasterki oprószone curry, solą i pieprzem w panierce z bułki i jajka, usmażone – pycha ! ), bakłażana albo ziemniaka ? Bazą do przygotowania jarskich kotletów nie muszą być tylko warzywa, mogą to być również ugotowane na kleisto kasze czy ryż, ale także nasiona warzyw strączkowych np. fasoli, soczewicy, ciecierzycy ( falafele ? ). A może by tak wykorzystać grzyby ( np. pieczarki Portobello, które są duże i łatwo je nadziać farszem i zapiec lub obtoczyć w bułce i jajku i usmażyć ) ugotowane jajka ( przepis ! ) lub twaróg ? W zasadzie nie ma ograniczeń, trzeba tylko dobrać składniki, które lubimy i kombinować. Pamiętajmy również, że tego rodzaju kotlety warto dobrze przyprawić aby nie były mdłe, np. ostrą papryką czy czosnkiem, można tak jak ja użyć świeżych ziół lub pestek np. dyni lub słonecznika.

 

Na blogu nie ma zbyt dużo pomysłów na takie jarskie dania ale postaram się to zmienić 😉 z racji choćby tego, że raz w tygodniu nie jadamy mięsa.

 

Może zainspiruje Was moja wersja jarskich kotlecików z selera z sosem grzybowym, który idealnie do nich pasuje. Spróbujcie ! Co Wam szkodzi 😉

 

Kotleciki z selera korzeniowego z sosem grzybowym

Kotleciki z selera korzeniowego z sosem grzybowym

 

Składniki:

KOTLETY Z SELERA

  • 1 duży seler korzeniowy lub 2 średniej wielkości
  • 3 – 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

SOS GRZYBOWY

  • około 5 suszonych grzybków
  • 5 – 6 większych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18 %
  • sól, pieprz

Kotleciki z selera korzeniowego z sosem grzybowym

Kotleciki z selera korzeniowego z sosem grzybowym

Kotleciki z selera korzeniowego z sosem grzybowym

Kotleciki z selera korzeniowego z sosem grzybowym

Kotleciki z selera korzeniowego z sosem grzybowym

Kotleciki z selera korzeniowego z sosem grzybowym

 

Selera dokładnie szorujemy i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia.

 

Suszone grzyby zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy, aż będą miękkie. Wodę z gotowania grzybów zachowujemy, a grzyby kroimy w paseczki.

 

Pieczarki oczyszczamy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy cebulę i pieczarki na maśle, kiedy woda odparuje dodajemy ugotowane, suszone grzyby wraz z wodą z gotowania. Dusimy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Wystudzonego selera obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry, które oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. W trzech miskach przygotowujemy panierkę : w pierwszej mąka, w drugiej jajko rozkłócone z solą i pieprzem, w trzeciej bułka tarta z drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Panierujemy selera w mące, jajku, potem w bułce tartej z natką pietruszki i ponownie w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, aż nabiorą złocistego koloru.

 

Kotleciki podajemy polane sosem grzybowym, ja dodatkowo zrobiłam surówkę z pora, która świetnie pasuje do całości – przepis tu !

 

Smacznego !