Kotleciki z jajek to absolutny hit na piątkowy obiad w moim domu. Zwłaszcza kiedy odwiedzają nas dzieciaki. Jak wiadomo często trudno namówić je do zjedzenia mięsa, te kotleciki zjedzą chętnie i zawsze :-). Przyznam szczerze, że gdziekolwiek je jadłam wydawały mi się nijakie, jakby niedoprawione. W końcu postanowiłam sama spróbować je przyrządzić, wyszły pyszne i delikatne. Najchętniej jadłabym je w każdy piątek. Ich smak doskonale podkreśla zwykła surówka z marchewki i jabłka – przyrządzona na słodko. Polecam ! 😉

Kotleciki z jajek

Składniki: ( porcja na około 12 małych kotlecików )

NA KOTLECIKI

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek bułki tartej
  • płaska łyżka majonezu
  • sól, pieprz

NA SURÓWKĘ

  • 3 marchewki
  • jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki śmietany

Kotleciki z jajek

Kotleciki z jajek

Kotleciki z jajek

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i bardzo drobno siekamy. Średnią cebulę kroimy w kosteczkę, następnie szklimy ją na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Posiekane jajka i cebulę przekładamy do większej miski. Dodajemy bułkę tartą, dwa surowe jajka i płaską łyżkę majonezu. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Powstała masa musi być wilgotna ale zwarta by kotleciki nie rozpadały się podczas smażenia. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju.

Marchewki i jabłko obieramy. Następnie trzemy je na tarce o małych oczkach. Mieszamy razem z odrobiną śmietany i doprawiamy cukrem. Czasem gdy nie mam śmietany dodaję troszkę oleju ( wtedy lepiej przyswajamy witaminy zawarte w marchewce ).

Uwaga : Do kotlecików można dodać świeże zioła np. pietruszkę.

Uwaga 2 : Uważajcie podczas smażenia bo te kotleciki potrafią nieźle strzelać ;-), radzę przykryć patelnię pokrywką .

Smacznego !