Kurczak Jamaican Jerk i ten pyszny ryż, z przyprawami i warzywami pasują do siebie idealnie. Do kurczaka wykorzystałam gotową mieszankę Jamaican Jerk. Wspominałam Wam o niej przy okazji postów o przyprawach. Danie bardzo przypadło wszystkim do gustu. Smaki przeniosły nas na chwilę na słoneczną Jamajkę ;-). W jesieni takie podróże są bardzo wskazane. Jeżeli nie macie mieszanki Jamaican Jerk możecie oprószyć kurczaka papryką słodką, solą i pieprzem, a w daniu dominować będzie ryż. W internecie oprócz gotowych mieszanek można znaleźć przepis jak samemu przygotować taką przyprawę. Koniecznie wypróbujcie ! 🙂

 

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

 

Składniki ( dla 4 osób ):

 

KURCZAK

 

  • 2 duże piersi z kurczaka 
  • ok. 2 łyżki mieszanki przyprawowej Jamaican Jerk
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • szczypta chilli w płatkach

 

RYŻ

 

    • 1 szklanka brązowego ryżu ( 250 ml )
    • 1 średnia cebula
    • 1 mała papryka czerwona
    • 1 ząbek czosnku
    • 500 ml bulionu drobiowego ( u mnie z kostki ale można użyć warzywnego np. z TEGO przepisu  )
    • około 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • szczypta szafranu
    • natka pietruszki
    • sól i pieprz

 

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

Kurczak Jamaican Jerk i pyszny ryż

 

Zaczynamy od ryżu, bo jego gotowanie pochłonie najwięcej czasu. W rondelku, najlepiej z teflonowym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę, czosnek drobno siekamy. Wrzucamy do rondelka i przesmażamy szybko, aby warzywa lekko zbrązowiały. Kiedy to się stanie dorzucamy ryż i dokładnie mieszamy, tak aby ziarna ryżu otoczyła oliwa. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy kurkumę i szafran. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż zmięknie. Może to potrwać około 40 minut. Pod koniec trzeba go częściej mieszać, bo stanie się gęsty.

 

W międzyczasie możemy przygotować kurczaka. Rozkładamy arkusz papieru do pieczenia na stole. Kładziemy po bokach coś aby się nie zwijał, następnie wysypujemy na niego mieszankę Jamaican Jerk, paprykę słodką, sól, pieprz i chilli w płatkach. Delikatnie mieszamy palcami, następnie umyte i osuszone piersi z kurczaka obtaczamy dokładnie w przyprawach. Następnie kładziemy je na płasko i przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia. Teraz trochę frajdy 😉 … bierzemy coś ciężkiego najlepiej wałek do ciasta i rozbijamy fileta ( z wyczuciem aby go nie uszkodzić ). Chodzi o to by rozbić grubszą część fileta a tam gdzie jest cieńszy jedynie przykleić przyprawy do mięsa. Kiedy filet jest mniej więcej tej samej grubości w każdym miejscu odkładamy go na bok.

 

Kurczaka należy przygotować mniej więcej na 10 – 15 minut przed końcem gotowania ryżu. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oliwy z oliwek. Kładziemy filety i smażymy najpierw z jednej strony na rumiano, przewracamy i to samo z drugiej. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy kurczak jest usmażony jest jego naciśnięcie. Jeżeli jest dość sprężysty, znaczy to, że nie jest gotowy. Kiedy stawia opór jest ok. Smażenie nie powinno trwać więcej niż 15 min. Potem mięso stanie się suche. ***

 

Ściągamy pierś z kurczaka na deskę do krojenia i pozwalamy jej chwilę odpocząć. Jeżeli pokroimy ją od razu wszystkie soki z niej wypłyną. W tym czasie posiekajmy natkę pietruszki i nałóżmy ryż na talerze. Kroimy pierś w plastry i nakładamy, wszystko posypujemy natką pietruszki.

 

*** Ten sposób smażenia wymaga nieco wprawy ale nie jest to trudne do nauczenia, a zapewni nam soczystą pierś z kurczaka. Mnie udaje się za każdym razem. Podpatrzyłam ten sposób u Jamiego Olivera 😉

 

Smacznego !