Kolejny przepis na kurczaka tym razem po amerykańsku. Najczęściej w moim domu przyrządza się właśnie to mięso dlatego, każdy przepis na jego urozmaicenie jest pożądany. Kurczak jest bardzo uniwersalny i dużo dodatków do niego pasuje. Jego smak doskonale podkreślają pieczone ziemniaczki z oliwą aromatyzowaną z tego posta oraz surówka z marchewki. Przepis na nią dostałam od bratowej, która jest mistrzynią sałatek i surówek. Jej słodko-orzechowy smak doskonale pasuje do kurczaka po amerykańsku i pieczonych ziemniaczków. Danie nie jest bardzo ostre więc mogą je jeść również dzieciaki. Polecam serdecznie ! 

Kurczak po amerykańsku z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

KURCZAK

  • 8 sztuk podudzi z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

ZIEMNIAKI

  • 1 kg ziemniaków ( ja liczę zawsze po około 2 – 3 średnie ziemniaki na osobę )
  • 4 łyżki oliwy aromatyzowanej  (  można również skropić ziemniaki oliwą posypać startym czosnkiem, papryką w proszku, solą i pieprzem )
  • sól, pieprz

SURÓWKA:

  • 4 – 5 marchewek 
  • 4 plastry ananasa
  • 5 łyżek orzeszków ziemnych ( niesolonych )
  • 4 łyżki rodzynek
  • około 3 – 4 łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu

Kurczak po amerykańsku z pieczonymi ziemniakami

Kurczak po amerykańsku z pieczonymi ziemniakami

Kurczak po amerykańsku z pieczonymi ziemniakami

Kurczak po amerykańsku z pieczonymi ziemniakami

Zaczynamy od marynaty do kurczaka. Do miski, która pomieści podudzia, wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 5 łyżek ketchupu, 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki octu winnego. Dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy 1 płaską łyżeczką pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki imbiru, startymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Mieszamy. Umyte i osuszone podudzia wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy aby dokładnie pokryć mięso. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około pół godziny ( można dłużej ).

Ziemniaki ( ja użyłam młodych ) obieramy i płuczemy. Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy. Odcedzamy gdy ziemniaki są lekko twardawe w środku. Czekamy aż ostygną na tyle byśmy mogli je pokroić. Gdy będzie to możliwe nacinamy ziemniaki tak aby utworzył się wachlarzyk. Uważamy, żeby nie naciąć ich do końca a jedynie do 2/3 głębokości. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą aromatyzowaną .

Mięso ( wykładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą ) i ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia polewamy mięso sosem z pieczenia ). Pieczemy, aż ziemniaki staną się złociste i chrupiące a kurczak rumiany. Około 40 minut ( w zależności od piekarnika, może to potrwać do godziny ).

Kiedy ziemniaki i kurczak są w piekarniku możemy zająć się przygotowaniem surówki. Rodzynki wrzucamy od małej miseczki i zalewamy wrzątkiem aż cały je pokryje. Na nagrzaną suchą patelnię wrzucamy orzeszki ziemne i podprażamy je, aż będą złociste. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kostkę. Gdy rodzynki zmiękną odcedzamy je i wszystkie składniki przerzucamy do większej miski, dodajemy majonez i po szczypcie soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Kiedy mięso i ziemniaki są gotowe wykładamy je na talerz, w osobnej miseczce podajemy surówkę.

 

Smacznego !