Kurczak po myśliwsku z makaronem jest inspirowany przepisem Jamie’go Olivera. Mogę śmiało stwierdzić, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Trochę dostosowałam przepis do własnych potrzeb jak zawsze ;-). Idealnie pasuje do tego sosu makaron pełnoziarnisty, dopełnia jego smak.

 

Przy robieniu zdjęć miałam serię niefortunnych wypadków – takich jak np. przewrócenie się tła, które natomiast przewróciło kieliszek z winem, a zawartość wylała się prosto na mnie i na białą ścianę ;-).  No cóż – zniszczyło to trochę moją wizję ujęć tego dania ale kilka zdjęć udało mi się zrobić ;-).

 

Kurczak po myśliwsku z makaronem Jamie'go

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka ( samo mięso bez kostek i skóry )
  • oliwa z oliwek
  • 125 g boczniaków ( ja użyłam świeżych prawdziwków )
  • 125 g pieczarek ( 5 średnich sztuk )
  • 150 g boczku wędzonego w kawałku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 fileciki anchois
  • 2 słodkie papryki opalone konserwowe ( można je kupić z Lidlu w słoiku – od razu są obrane)
  • garść oliwek ( ja użyłam oliwek zielonych )
  • 3 ząbki czosnku
  • duża szczypta suszonego chilli ( można użyć świeżej papryczki, ja akurat nie miałam )
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 700 ml passaty
  • garstka świeżej bazylii
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • 1 nie całe opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego

 

Kurczak po myśliwsku z makaronem Jamie'go

Kurczak po myśliwsku z makaronem Jamie'go

Kurczak po myśliwsku z makaronem Jamie'go

Kurczak po myśliwsku z makaronem Jamie'go

Kurczak po myśliwsku z makaronem Jamie'go

Kurczak po myśliwsku z makaronem Jamie'go

Kurczak po myśliwsku z makaronem Jamie'go

Udka kurczaka kroimy w większą kostkę, a boczek w kostkę lub w plasterki, na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i wrzucamy kurczaka. Czekamy aż zbrązowieje. W międzyczasie kroimy grzyby w duże kawałki i dorzucamy do mięsa. Teraz kroimy w kostkę paprykę i w plasterki oliwki, siekamy czosnek  – wrzucamy na patelnię razem z 3 posiekanymi filecikami anchois. Doprawiamy chilli, solą, pieprzem i papryką wędzoną w proszku.

 

Wlewamy wino i redukujemy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz gałązkę rozmarynu i dusimy, aż sos zgęstnieje.

 

W tym czasie gotujemy makaron spaghetti tak, żeby był al dente.

 

Na koniec z sosu wyjmujemy gałązkę rozmarynu, dodajemy do niego makaron i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią i parmezanem. Do tego dania pasuje również kieliszek czerwonego wytrawnego wina ( o ile go nie wylejecie, tak jak ja ;-D ).

 

Smacznego ! 😉

 

Kurczak po myśliwsku z makaronem Jamie'go

Grzybobranie się udało 😉