Kurczak w parmezanie z sosem pomidorowym i mozzarellą, czyli powracam z nowymi siłami z wakacyjnej tułaczki. Przepis podpatrzony w programie ” Łatwe przepisy na wielki apetyt “. Bardzo proste danie ale za to jakie pyszne ! Połączenie sosu pomidorowego, kurczaka i serów zawsze się sprawdza. Zapraszam !

Kurczak w parmezanie z sosem pomidorowym i mozzarellą

 

Składniki ( dla 3 – 4 osób )

  • 3 piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta papryki słodkiej
  • 2 puszki pomidorów
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • tarty parmezan
  • 1 łyżka masła
  • 2 – 3 kulki mozzarelli

Kurczak w parmezanie z sosem pomidorowym i mozzarellą

Kurczak w parmezanie z sosem pomidorowym i mozzarellą

Kurczak w parmezanie z sosem pomidorowym i mozzarellą

Kurczak w parmezanie z sosem pomidorowym i mozzarellą

Kurczak w parmezanie z sosem pomidorowym i mozzarellą

Kurczak w parmezanie z sosem pomidorowym i mozzarellą

Kurczak w parmezanie z sosem pomidorowym i mozzarellą

Rozgrzewamy rondelek na średnim ogniu, wlewamy około 2 łyżki oliwy. Czosnek obieramy i drobno siekamy, wrzucamy na oliwę. Dodajemy po szczypcie płatków chilli i papryki słodkiej. Mieszamy. Podczas gdy czosnek się smaży, należy zblendować pomidory z puszki na passatę i wlać do czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować, aż sos stanie się gęsty ( zmniejszy swoją objętość prawie dwukrotnie ).

 

Umyte i osuszone filety z kurczaka rozkładamy pojedynczo na desce i rozcinamy wzdłuż na dwa płaskie płaty. W płaskim naczyniu mieszamy pół na pół bułkę z parmezanem, do nieco głębszego wlewamy odrobinę mleka. Filety doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mieszance sera i bułki tartej, mleku i ponownie w mieszance sera i bułki tartej. Odkładamy na bok.

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię, wlewamy około 2 łyżek oliwy i dodajemy kawałeczek masła, rozprowadzamy po patelni. Układamy kurczaka luźno na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe kawałki przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Tak samo postępujemy z resztą filetów, w razie potrzeby dodajemy oliwę i masło.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy pędzelkiem odrobinę oliwy z oliwek, następnie wylewamy połowę sosu pomidorowego i układamy usmażone kawałki kurczaka. Na każdy kawałek kładziemy plastry mozzarelli i polewamy resztą sosu pomidorowego. Wierzch posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy, aż ser się zrumieni – około 30 minut.

Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti, przesmażonym na oliwie z czosnkiem.

Smacznego !