Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym, za pierwszym razem udało mi się osiągnąć idealnie zrównoważone danie. Jak zwykle połączenie kilku przepisów plus swoje zmiany i pyszne danie gotowe, w naprawdę krótkim czasie. Podałam je z brązowym ryżem ale można go zastąpić białym, dzikim lub makaronem np. chow mein. Uwielbiam kuchnię orientalną nie tylko za szybkość przygotowania dań ale również, za kolory, zrównoważone smaki i prostotę. Tak naprawdę, wystarczy kilka składników i przypraw aby w 20 min stworzyć pyszne, sycące i zdrowe danie. Uwierzcie, nie warto kupować sosu w słoiku !

 

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • kilka łyżek oleju roślinnego
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 4 łyżki soku z ananasa ( zalewy z ananasa z puszki )
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego dobrej jakości
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
  • świeżo mielony pieprz oraz ewentualnie sól
  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • DODATKOWO: czubata łyżka ziaren sezamu i 2 cebulki dymki ( opcjonalnie )

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

 

Do garnka wsypujemy 2 szklanki ryżu i zalewamy je 4 szklankami wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż ryż będzie miękki.

 

Filety z kurczaka kroimy w paseczki, papryki, ananasa i cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy, a marchewkę w cieniutkie plasterki.

 

W woku rozgrzewamy około 3 łyżki oleju, następnie wrzucamy marchewkę, cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie podlewamy wodą – około 1/2 – 3/4 szklanki. Dusimy, aż marchewka lekko zmięknie. Wtedy należy dodać kurczaka, papryki i ananasa, dusimy aż papryki będą prawie miękkie, a mięso prawie ugotowane.

 

W międzyczasie przyrządzamy sos. W miseczce mieszamy dokładnie sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, cukier i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną.

 

Wlewamy sos na patelnię i dokładnie mieszamy, teraz należy poddusić potrawę, aż sos zgęstnieje i mięso będzie całkowicie ugotowane.

 

Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Należy spróbować, jeżeli wyda Wam się, że potrawa jest za kwaśna, należy dodać odrobinę cukru, jeżeli za słodka – octu.

 

Na małej patelni należy podprażyć ziarna sezamu, a dymkę pokroić ukośnie ( można pominąć oba składniki ).

 

Gotowy sos podajemy z ryżem oraz posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu i dymką.

 

Smacznego !