Kurczak w sosie słodko – kwaśnym, za pierwszym razem udało mi się osiągnąć idealnie zrównoważone danie. Jak zwykle połączenie kilku przepisów plus swoje zmiany i pyszne danie gotowe, w naprawdę krótkim czasie. Podałam je z brązowym ryżem ale można go zastąpić białym, dzikim lub makaronem np. chow mein. Uwielbiam kuchnię orientalną nie tylko za szybkość przygotowania dań ale również, za kolory, zrównoważone smaki i prostotę. Tak naprawdę, wystarczy kilka składników i przypraw aby w 20 min stworzyć pyszne, sycące i zdrowe danie. Uwierzcie, nie warto kupować sosu w słoiku !
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- kilka łyżek oleju roślinnego
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 średnia cebula
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 4 krążki ananasa z puszki
- 4 łyżki soku z ananasa ( zalewy z ananasa z puszki )
- 3 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego dobrej jakości
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
- świeżo mielony pieprz oraz ewentualnie sól
- 2 szklanki brązowego ryżu
- DODATKOWO: czubata łyżka ziaren sezamu i 2 cebulki dymki ( opcjonalnie )
Do garnka wsypujemy 2 szklanki ryżu i zalewamy je 4 szklankami wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż ryż będzie miękki.
Filety z kurczaka kroimy w paseczki, papryki, ananasa i cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy, a marchewkę w cieniutkie plasterki.
W woku rozgrzewamy około 3 łyżki oleju, następnie wrzucamy marchewkę, cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie podlewamy wodą – około 1/2 – 3/4 szklanki. Dusimy, aż marchewka lekko zmięknie. Wtedy należy dodać kurczaka, papryki i ananasa, dusimy aż papryki będą prawie miękkie, a mięso prawie ugotowane.
W międzyczasie przyrządzamy sos. W miseczce mieszamy dokładnie sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, cukier i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną.
Wlewamy sos na patelnię i dokładnie mieszamy, teraz należy poddusić potrawę, aż sos zgęstnieje i mięso będzie całkowicie ugotowane.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Należy spróbować, jeżeli wyda Wam się, że potrawa jest za kwaśna, należy dodać odrobinę cukru, jeżeli za słodka – octu.
Na małej patelni należy podprażyć ziarna sezamu, a dymkę pokroić ukośnie ( można pominąć oba składniki ).
Gotowy sos podajemy z ryżem oraz posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu i dymką.
Smacznego !
W pełni się z Tobą zgadzam – po co kupować sos w słoiku, skoro w krótkim czasie można mieć domowy – o wiele lepszy i zdrowszy! Twój wygląda baaardzo apetycznie 🙂
tu-tusia ostatnio opublikował…(Bezglutenowe) Chińskie pierożki z wieprzowiną