Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili, nie dlatego, że przed chwilą je upiekłam ale dlatego, że nawet kiedy zrobicie je w ostatniej chwili, zaraz przed świętami, nie będziecie musieli ich trzymać w puszce aby zmiękły ;-). Te okrągłe ciasteczka korzenne, czy też pierniczki – jak zwał tak zwał – są przepyszne ! W smaku bardzo cynamonowe, z domową przyprawą do piernika i kwaśnym, cytrynowym lukrem. Jednogłośnie okrzyknięte hitem Świąt ! I jak tu się na nie nie skusić ? ;-). Bardzo proste i nie wymagają wielu starań. Nie trzeba ich nawet wycinać foremką ;-).

 

To prawdopodobnie ostatni wpis przed świętami więc życzę wszystkim czytelnikom  I COOK AND LOOK wszystkiego pysznego na te święta, szczęścia i spełnienia marzeń ! … i żebyście zawsze mieli czas na zaglądniecie na mojego bloga 😉 ! Buziaki !

 

Karolina

 

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g mielonych migdałów ( ja mieliłam sama i zostawiłam trochę kawałeczków migdałów )
  • 180 g płynnego miodu
  • 80 g masła
  • 2 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika domowej roboty lub kupnej bez dodatku mąki
  • 1 łyżeczka kakao niesłodzonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

LUKIER:

  • sok z 1/2 dużej cytryny 
  • cukier puder

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

Lebkuchen, pierniczki z ostatniej chwili

 

Do dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, mielone migdały, przyprawę do piernika, kakao, cynamon, proszek i sodę. Dodajemy do nich drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy i skórkę otartą z wcześniej sparzonej i wyszorowanej cytryny. Dokładnie mieszamy. Następnie rozpuszczamy masło i miód w rondelku – studzimy, lekko ciepłą masę, stopniowo wlewamy do suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto się połączy.

 

Następnie formujemy z cista kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy. Pieczemy około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Studzimy.

 

Ciepłe pierniczki maczamy w lukrze ( należy wycisnąć sok z 1/2 cytryny i stopniowo dodawać do niego cukier puder, aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany, chodzi o to aby lukier nie spływał po pierniczkach, najlepiej zrobić test, zamoczyć jednego i chwilę poczekać, jeżeli lukier nie spływa znaczy, że konsystencja jest dobra ). Kiedy lukier dobrze zastygnie, ciasteczka można schować do pojemnika lub jeść od razu ;-).

 

Smacznego !