Makaron tagliatelle z szynką, pieczarkami i śmietaną

Makarony cieszą się w moim domu dużą popularnością, bardzo często je przyrządzamy w różnych postaciach. Makaron tagliatelle z szynką, pieczarkami i śmietaną jest inspirowany daniem z książki Gino D’Acampo ” Włoskie dania makaronowe “, o której już wspominałam w innym poście. Bardzo ją lubię, ponieważ zawiera wiele przydatnych informacji dotyczących np. produkcji własnego makaronu, a także wiele prostych przepisów na pasty. Większość z nich zawiera składniki które łatwo dostać, co jest bardzo ważne, a niezbyt często zdarza się w zagranicznych książkach kucharskich. Poprzez dodatek śmietanki, sos pomidorowy staje się łagodniejszy w smaku, co bardzo mi odpowiada. Danie przyrządza się bardzo szybko i jest bardzo proste. Zatem, zapraszam na tagliatelle 🙂 !

Makaron tagliatelle z szynką, pieczarkami i śmietaną

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża biała cebula
  • 250 g gotowanej szynki w plasterkach
  • 200 g pieczarek ( mogą być brązowe )
  • 2 puszki krojonych pomidorów ( po 400 g )
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18 %
  • 400 – 500 g makaronu tagliatelle
  • około 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Makaron tagliatelle z szynką, pieczarkami i śmietaną

Makaron tagliatelle z szynką, pieczarkami i śmietaną

Makaron tagliatelle z szynką, pieczarkami i śmietaną

 

Rozgrzewamy na średnim ogniu dużą patelnię lub wok z dodatkiem oliwy. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż zmięknie. W międzyczasie kroimy w kostkę szynkę i w plasterki pieczarki. Wrzucamy do przesmażonej cebuli. Smażymy około 5 minut.

 

Następnie wlewamy pomidory z puszki i dobrze mieszamy. Zwiększamy ogień pod patelnią i gotujemy bez przykrycia, aż sos się zredukuje i stanie się gęstszy.

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy.

 

Kiedy płyny z sosu się zredukują dolewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wyłączamy gaz. Dorzucamy ugotowany makaron i natkę pietruszki, dokładnie mieszamy aby smaki się połączyły.

 

Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego !