Makaron zapiekany z cukinią i salami

Makaron zapiekany z cukinią i salami to bardzo ciekawe połączenie smaków ! Salami dodaje pikanterii, a cukinia słodyczy. Wszystko okryte beszamelową pierzynką i posypane pietruszką. Po prostu pyszne, zwłaszcza teraz, kiedy cukinie są młode i nie trzeba ich nawet obierać ze skórki. Przepis pochodzi z książki Gino D’ Acampo – Włoskie dania makaronowe ale oczywiście przeszedł lekką modyfikację. Nie potrafię wykonać przepisu od A do Z jak leci w przepisie, zawsze muszę coś dodać od siebie. Składniki, które są w przepisie wystarczą na przyrządzenie zapiekanki dla 6 – 7 osób, nadaje się również do odgrzania na następny dzień.

Na pewno będzie wszystkim smakował i większa porcja się przyda, poza tym nawet dzieciaki mojego brata, niezwykle wybredne, ze smakiem go wcinały 🙂

Siedzę obok okna i chrupię ciasteczka z czekoladą, które upiekłam wczoraj i zastanawiam się gdzie się podziało słońce i lato. Może ktoś wie ? 🙂 A tymczasem zapraszam na zapiekany makaron !

Makaron zapiekany z cukinią i salami

Makaron zapiekany z cukinią i salami

Składniki ( podaję od razu z moimi modyfikacjami ) :

  • 6 łyżek oliwy
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 350 g makaronu penne rigate ( rurki żłobkowane )
  • 250 g salami w plasterkach ( można użyć zwykłego lub pikantnego np. paprykowego )
  • natka pietruszki
  • 100 – 150 g sera żółtego ( w oryginalnym przepisie parmezan )
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry

SOS BESZAMELOWY: 

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml zimnego mleka 3,2 % ( konieczne jest pełnotłuste )
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Makaron zapiekany z cukinią i salami

Makaron zapiekany z cukinią i salami

Makaron zapiekany z cukinią i salami

Makaron zapiekany z cukinią i salami

Makaron zapiekany z cukinią i salami

Makaron zapiekany z cukinią i salami

Jeżeli używamy młodej cukinii nie musimy jej obierać ze skórki, wystarczy ją dobrze umyć. Następnie usuwamy gąbczasty miąższ, jeżeli jest i kroimy resztę w kostkę o boku mniej więcej 0,5 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cukinię i smażymy aż zmięknie ( uważajmy żeby się nie rozpadła ), następnie doprawiamy solą, pieprzem i curry. Odstawiamy na bok.

Aby przygotować sos beszamelowy należy roztopić masło w rondelku na średnim ogniu. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką, podgrzewamy chwilę, aż lekko zbrązowieje. Wyjmujemy mleko z lodówki i małym strumieniem wlewamy do zasmażki, ciągle mieszając trzepaczką. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, stale ubijając. Kiedy sos zgęstnieje, przyprawiamy go papryką słodką i ostrą oraz gałką muszkatołową. Odstawiamy żeby troszkę ostygł.

Salami kroimy w paseczki, pietruszkę siekamy ( będziemy potrzebować około 3 łyżek ).

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.

Do dużej miski przekładamy usmażoną cukinię, salami, makaron, sos beszamelowy i pietruszkę, delikatnie mieszamy. Następnie wykładamy do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem.

Naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla i zapiekamy, aż ser się zrumieni i stanie się chrupki.

Kiedy potrawa jest gotowa wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Będzie ją łatwiej pokroić i podawać.

 

Smacznego !